Actiewijzer voor Egyptenaren en sympathisanten

Sinistere videomanifesten, romantische compilaties van betogingen en petities tegen providers. Internetactivisten wereldwijd betuigen hun steun aan het Egyptische volk. En niet alleen dat: handleidingen om je tegen traangas te weren, tips om internetblokkades te ontwijken en nummers van bellijnen waar demonstranten verslag kunnen doen worden in rap tempo verspreid.

“Het komt goed, Anonymous zit er bovenop”, schrijft de beweging, die eerder sites van Wikileaks-vijandige bedrijven platlegde, op Facebook. Via YouTube verzoekt Anonymous de VS om “per direct alle militaire en politieke steun aan het regime van Hosni Mubarak te stoppen” en op Anonnews.org publiceerde ze een open brief aan nieuwsorganisatie Al Jazeera om te bedanken voor de “onpartijdige en moedige journalistiek”.

Anonymous ziet zichzelf als machtsfactor. “We zijn een legioen. We vergeven niet, we vergeten niet”, is de standaard afsluiting van haar manifesten. Via Twitter informeert ze duizenden volgers over de laatste ontwikkelingen. “Geen politiebureau is aan brandstichting ontkomen op de weg van Alex naar Caïro”, luidt een tweet van 14.33 uur.

Stop404.org - een website die haar naam ontleent aan de foutmelding voor onbereikbare websites - heeft een Libanees telefoonnummer geopend voor demonstranten. “Als je geverifieerd nieuws hebt kun je contact opnemen”, luidt de oproep. Interessante gesprekken worden live uitgezonden.

Ondertussen leggen computerdeskundigen uit hoe je vanuit Egypte toch online komt. Bijvoorbeeld door je telefoonmodem in te laten bellen op een kleine Franse provider, aldus Computerwold.com. Er is zelfs een actiegroep, WeRebuild genaamd, die continu via chatkanalen als IRC de weg wijst naar alternatieve internettoegangspoorten.

Eén van de populairste protestvideo’s op dit moment is een montage van Tamer Shaaban, iemand die zichzelf omschrijft als ‘weer een Egyptenaar die er genoeg van heeft’.

Een concreet initiatief is Acces Now. Deze organisatie zorgt ervoor dat mensen wereldwijd hun bandbreedte kunnen ‘lenen’ aan mensen in censuurstaten. Op die manier kunnen zij een internetfilter van de regering passeren.

De huidige campagne van Acces Now richt zich specifiek op Egyptische internetproviders, waaronder Vodafone. “We vragen u om krachtig stelling te nemen tegen de regering”, staat in een petitie. “En de bevolking, uw klanten, vrij en openlijk te laten communiceren op dit cruciale moment.”

Wie niet begrijpt wat er allemaal speelt kan de volksopstand uitgelegd krijgen aan de hand van schermfoto’s uit de film Indiana Jones.