6 redenen om uit te gaan

1 theater

Diplodocusdeks - Tryater

Amsterdam: Theater Bellevue. Tijd: 20.30u. Entree: 14-16,50 euro. www.theaterbellevue.nl

Het Friese theatergezelschap Tryater is tot en met 6 februari te gast in Bellevue. Vanavond wordt Diplodocusdeks gespeeld, naar de roman van Tom Lanoye. Amateur-archeoloog Deks ontdekt bij opgravingen resten van een prehistorisch dier, namelijk het kaakbeen van een Diplodocus. De vondst van deze dinosaurus zet de hele gemeenschap op zijn kop. De voortselling is in het Fries, met Nederlandse boventiteling.

2 fietstochten

Parfum d’IFFR

Rotterdam: verzamelen op het Schouwburgplein. T/m 4 febr, 11.00, 13.00 & 15.00u. Prijs: 5 euro/ XL-pas gratis (inclusief huur fiets). www.parfumdeboemboem.nl

Tijdens het International Film Festival Rotterdam worden er vijf dagen lang fietstochten georganiseerd vanaf het Schouwburgplein, onder de titel Parfum d’IFFR. Gidsen voeren je mee langs belangrijke ‘filmplekken’ van de stad. Onderweg ontmoet je mensen uit de Rotterdamse filmwereld. De routes zijn elke dag anders en er kunnen per route 20 mensen deelnemen.

3 muziekavond

Musiclab #5

Amsterdam: Pakhuis de Zwijger. Tijd: 20.00-22.00. www.dezwijger.nl

Musiclab is een live show en gesprek gericht op (toepassingen van) muziek, creativiteit en technologie. Deze keer met Kai Hugo (Palmbomen), Gtronic, Cilia Erens, dj-collectief Bomb Diggy en Ricardo Huisman.

4 toneel

Halfweg

Den Haag: Nationale Toneel Gebouw. Tijd: 20.30u. Kaarten: 2,50 euro. Res: www.nationaletoneel.nl

Het project Halfweg, een samenwerking tussen het Nationale Toneel en de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool, strijkt twee dagen neer in het Nationale Toneel Gebouw. Vanavond kun je kennismaken met tweedejaarsstudenten die hebben gewerkt aan scènes geïnspireerd op Naar Damascus van August Strindberg.

5 film

CTRL ALT ESC from Rotterdam

Rotterdam: LantarenVenster. Tijd: 19.45u. http://agenda.wormweb.nl

Tijdens het International Film Festival Rotterdam gaat de film CTRL ALT ESC from Rotterdam van WORM in première. Over een jonge man die in een cultureel uitgestorven stad probeert nog een beetje lol te beleven en in een gebouw terecht komt waar ordeloosheid en creativiteit heersen. Met de film wil collectief WORM een lans breken voor de independent no-budget filmcultuur, die volgens WORM geheel lijkt uitgestorven in Nederland.

6 debat

Media debat: Regeert de leugen ook de Achterkamertjes?

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.00u. Entree: 7/10 euro. www.debalie.nl

Joris Luyendijk liep een maand rond in de wereld van de Haagse politiek. In zijn onlangs verschenen boek Je hebt het niet van mij, maar..., beschrijft hij de praktijk van de nieuwsgaring aan het Binnenhof. Maar niet iedereen kan zich vinden in zijn verhaal: onder anderen Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal. Vanavond gaat Luyendijk in debat met Laroes.