Negatief reisadvies voor Egypte - protesten zwellen aan

(110129) -- CAIRO, Jan. 29, 2011 (Xinhua) -- Demonstrators gather near the main Tahrir Square in Cairo, Egypt, Jan. 29, 2011. Tens of thousands of Egyptians defied a curfew and remained on the streets of downtown Cairo on Saturday, demanding the ouster of President Hosni Mubarak. (Xinhua/Cai Yang) (zw)
(110129) -- CAIRO, Jan. 29, 2011 (Xinhua) -- Demonstrators gather near the main Tahrir Square in Cairo, Egypt, Jan. 29, 2011. Tens of thousands of Egyptians defied a curfew and remained on the streets of downtown Cairo on Saturday, demanding the ouster of President Hosni Mubarak. (Xinhua/Cai Yang) (zw)

Terwijl de protesten in Kairo voor de zesde dag op rij aanhouden, wordt het totale dodental op dit moment geschat op 150. Op het Tahrir-plein in Kairo zijn duizenden mensen verzameld. In Alexandrië wordt veel geplunderd.

Doden bij aanvallen op gevangenissen
Veel doden zouden zijn gevallen rond gevangenissen in het hele land. Gewapende bendes vielen de gevangenissen aan en hielpen honderden moslimextremisten, samen met duizenden andere gevangenen, ontsnappen. Er zijn berichten dat er veel lijken gevonden zijn rond de gevangenissen. Het Moslimbroederschap heeft laten weten dat er 34 leden van hun groepering zijn vrijgekomen.

Negatief reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle reizen naar Egypte afgeraden. Eerder, zoals op dit moment nog op de site te lezen valt, raadde het ministerie al ‘niet-essentiële’ reizen af.

Mubarak in gesprek met legerleiding
President Mubarak is ondertussen in gesprek met zijn militaire leiders op een legerbasis. Hij spreekt er met de gisteren aangestelde vice-president Omar Suleiman, minister van Defensie Mohamed Hussein Tantawi, legerleider Sami al-Anan en andere commandanten.

Al Jazeera uit de lucht gehaald
Al Jazeera is in Kairo verboden door de Egyptische autoriteiten. Een twitterende correspondent van de zender laat weten dat ze uit het kantoor in Kairo zijn gegooid. De zender trekt zich terug uit Suez, waar het te gevaarlijk is geworden. Bekijk de zender hier.

Oproep aan ElBaradei
Een coalitie van oppositiegroeperingen heeft in een verklaring aan Mohamed ElBaradei gevraagd een overgangsregering te formeren. Ze vragen de Nobelprijswinnaar de overgang naar verkiezingen te leiden en een nieuwe grondwet vorm te geven.

Minister van Binnenlandse Zaken
Vanmorgen zou de minister van Binnenlandse Zaken, Habib Al Adly, gevlucht zijn. Daarbij zou geschoten zijn. Eerder werd bericht dat hij, samen met Ahmad Ezz, gearresteerd zou zijn. Ezz, een vertrouweling van Mubarak, legde zijn taken eerder deze week neer. De minister lijkt niet te zijn gearresteerd. Hij is gezien toen hij het gebouw van de staatstelevisie in Kairo binnenkwam.

Volg ons liveverslag voor het laatste nieuws.