Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen in Iran

De NOS bericht dat het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassadeur heeft ontboden. Hij kreeg te horen hoe Iran omgaat met drugshandelaars en dat de executie van Zahra Bahrami een nationale kwestie is. Zij werd gisteren opgehangen. In een reactie daarop bevroor minister Uri Rosenthal alle ambtelijke contacten met Iran. Ook raadde Rosenthal Nederlanders met een Iraans paspoort af om naar Iran te reizen en zei hij zich nog te beraden op extra maatregelen, ook in EU-verband.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het verhaal nog niet bevestigen.

Nederland deed te weinig voor Bahrami
Volgens NRC-correspondent Thomas Erdbrink was het al maanden duidelijk dat Nederland te weinig deed voor Zahra Bahrami. Hij heeft dat meerdere keren geschreven in NRC Handelsblad.