Islamitisch oppositieleider keert na twintig jaar terug in Tunesië

Ghannouchi, lachend links van de opgestoken arm, werd door een mensenmenigte verwelkomd. Foto Reuters / Louafi Larbi

Na 22 jaar is de door Tunesië verbannen oppositieleider Rachid Ghannouchi teruggekeerd in het Arabische land. De aanvoerder van de islamitische Ennahda-partij verbleef in Londen en werd vandaag door duizenden aanhangers verwelkomd op het vliegveld.

Ghannouchi, geen familie van de omstreden nieuwe premier van Tunesië, heeft direct duidelijk gemaakt dat hij de gevluchte president Ben Ali niet wil opvolgen. Noch voelt hij er voor mee te doen aan de verkiezingen.

De terugkeer van de moslimleider wordt gezien als het meest duidelijke signaal tot nu toe dat Tunesië aan hervormingen wordt onderworpen, meldt persbureau Reuters. President Ben Ali, die Ghannouchi in 1989 het land uitzette, werd eerder deze maand door opstandelingen ten val gebracht. De Ennahda-partij lijkt een prominente rol te willen opeisen in het land.