El Baradei houdt toespraak op Tahrir-plein en wil overgangsregering

In een interview met CNN heeft de Egyptische Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei gezegd dat president Mubarak vandaag nog moet vertrekken om plaats te maken voor een nieuwe regering. “Als de mensen willen dat ik een brug sla van het huidige regime naar een democratie, zal ik ze niet in de steek laten. [...] Ik heb een politiek mandaat.”

Omstreeks 18:00 uur lokale tijd (17:00 hier) kwam El Baradei op het Tahrir-plein in Kairo aan, waar tienduizenden demonstranten de avondklok negeren. Hij zei daar het volgende, terwijl de menigte ‘Weg met Mubarak’ scandeerde:

Jullie hebben je rechten teruggenomen. Wij hebben één harde eis: het einde van dit regime en het begin van een nieuwe periode, een nieuw Egypte. Ik buig uit respect voor het volk van Egypte. Ik vraag jullie geduld, de komende dagen zal de verandering al intreden.

Weinig mensen hebben hem gehoord, want ElBaradei had geen microfoon. Volgens ooggetuigen maakte hij een nerveuze indruk.

Vrijwel alleen de middenklasse kent ElBaradei
Volgens NRC Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants is ElBaradei in Egypte relatief onbekend:

Voor een groot deel is Nobelprijswinnaar ElBaradei een product van de westerse media, een herkenbare figuur die door ons op een voetstuk geplaatst is. In Egypte kent niemand buiten de middenklasse hem, omdat hij dertig jaar in het buitenland is geweest en pas afgelopen week in Egypte terugkwam.

Steun van de grootste oppositiebeweging
Maar, zegt Roelants, als de grootste oppositiepartij van Egypte - de Moslimbroederschap - hem steunt, krijgt hij als onderhandelaar wél gezag. Volgens Al Jazeera English is dat al het geval.

ElBaradei bestempelt de Moslimbroederschap als een minderheid die door het regime in een fout daglicht is gesteld. Volgens hem willen de Broeders een grondwet die niet gebaseerd is op religie en waarin iedereen gelijke rechten heeft. “Daar heeft hij volledig gelijk in”, aldus Roelants.

Lees de laatste berichten over de protesten in Egypte op onze liveblog.