Vier argumenten om op te houden

Maandag wordt koningin Beatrix 73 jaar. In 1980 maakte koningin Juliana op die dag bekend dat ze zou vertrekken. Draagt Beatrix dit jaar de troon over? Merel Thie en Kees Versteegh zetten de argumenten voor en tegen op een rij.

1Het politiek (en economisch) gunstige tij

Vóór abdicatie dit jaar pleit dat de politieke en economische omstandigheden nu aanzienlijk beter zijn dan in de voorgaande jaren. Dat geldt ook voor de toekomst van de monarchie zelf. Kort na het aantreden van het kabinet-Rutte leek zich een meerderheid in de Tweede Kamer af te tekenen voor een ceremonieel koningschap. Willem-Alexander heeft zich altijd uitgesproken tégen zo’n koningsschap van lintenknippen. Maar premier Rutte, generatiegenoot van Willem-Alexander, wist de opstand in de Kamer te smoren – in elk geval voor de korte termijn.

2Lastige vragen over de geschiedenis zijn beantwoord

Aangenomen wordt dat koningin Beatrix de troon zal willen overdragen in een zo stabiel mogelijke periode. Zij zou daar zelf zorg voor hebben gedragen door historicus Cees Fasseur toegang te verlenen tot het archief van haar familie, het Koninklijk Huisarchief. Want ten minste één periode uit de koninklijke geschiedenis bleef vragen oproepen. Koningin Juliana raakte na de geboorte van prinses Christina in de ban van gebedsgenezeres Greet Hofmans. De vraag was steeds hoever de invloed van Hofmans precies had gereikt. Had zij via de koningin invloed op de politiek? Nee, concludeerde Fasseur in november 2008. Daarmee is het boek over een pijnlijke familiegeschiedenis dichtgegaan.

3Organisatorische veranderingen aan het hof

Tamelijk recent is er een aantal organisatorische en personele wijzigingen aan het hof geweest. Ongeveer anderhalf jaar geleden is Jaap Leeuwenburg, de particulier secretaris van kroonprins Willem-Alexander, overgegaan naar de koningin. Ook zijn het secretariaat van de koningin en dat van prins Willem-Alexander en prinses Máxima fysiek bij elkaar gevoegd op paleis Noordeinde. Dit past bij het verlangen van de koningin om de boel op orde te hebben alvorens de scepter over te geven aan haar zoon. Daarnaast zijn er een nieuwe hofdames en kamerheren benoemd. De hofdame is een specialist op het gebied van microfinanciering, net als prinses Máxima.

4Het Paleis op de Dam is bijna gerestaureerd

Het Paleis op de Dam staat nu nog in de steigers, maar de Rijksgebouwendienst verwacht dat het aan het eind van dit jaar „weer in zijn volle schoonheid kan worden ervaren”. De renovatie van kasteel Drakensteyn, waar de koningin wil gaan wonen als zij weer prinses is, is afgerond.