Titaniumallergie bestaat, maar hoe vaak het voorkomt is onbekend

Titanium uit tandimplantaten kan in het lichaam vrijkomen en overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij mensen die er vatbaar voor zijn. Die metaalallergie kan de oorzaak zijn van het vervroegd verliezen van deze kostbare voorzieningen in de mond. Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland concluderen dat na een speurtocht in de medisch-wetenschappelijke literatuur (Clinical Oral Implants Research, januari).

Grote epidemiologische onderzoeken naar de frequentie van titaniumallergie ontbreken. De onderzoekers vonden eigenlijk alleen publicaties met beschrijvingen van één of enekele patiënten en rapportages van laboratoriumonderzoek. Uiteindelijk vonden ze 127 publicaties over titaniumovergevoeligheid, waarbij het vooral ging om titaniumafscheiding door slijtage van knie- en heupprothesen. Verder waren er publicaties die wezen op de gevolgen van het gebruik van titanium schroeven, pennen en plaatjes voor de hechting van botbreuken. Rapporten over allergische reacties door titanium in de mond, in kronen of protheses, en in pacemakers in de hartstreek waren in de minderheid. Onduidelijk is of dit komt door de hoeveelheid toepassingen en de manier van toepassen.

Titanium en titaniumlegeringen worden in de gezondheidszorg vaak toegepast, vooral bij ingrepen aan het bot en bij tandheelkundige implantaten. Het metaal is altijd bedekt met een oxidelaag waardoor ons lichaam de titaniumimplantaten als lichaamsvriendelijk beschouwt. Maar het is aannemelijk dat er uit het implantaat toch metaal kan vrijkomen.

Overgevoeligheid voor biomaterialen wordt dikwijls door patiënten beschreven in termen van vage pijn, huidreacties, moeheid, malaisegevoelens en – bij tandimplantaten in sommige gevallen – het verlies van die implantaten.

De tandarts en kaakchirurg gebruiken vaak metaal. Goud, zilver, palladium, nikkel, chroom, kwik, kobalt en koper zijn de bekendste. Vooral van nikkel en palladium is bekend dat ze allergieën veroorzaken, maar over titanium was weinig bekend. Aangezien het plaatsen van implantaten met een titaniumlegering in de mond wereldwijd steeds gewoner wordt, pleiten de auteurs ervoor dat er meer inzicht komt in de overgevoeligheid van mensen voor titanium. Daarvoor lijkt langdurig patiëntenonderzoek noodzakelijk waarbij, zowel klinisch als röntgenologisch, wordt onderzocht wat de reacties zijn van mensen die overgevoelig zijn voor titanium. M.A.J. Eijkman