Tientallen verkracht in Congo

Gewapende mannen hebben recentelijk zestig mensen verkracht in het oosten van Congo. Dat hebben de VN gisteren bekendgemaakt. De daders zijn nog niet bekend.

De verkrachtingen vonden plaats tussen 19 en 21 januari in twee dorpen in de provincie Zuid-Kivu, zo verklaarde de VN-afdeling voor humanitaire zaken OCHA. De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft 53 slachtoffers opgevangen. Het gaat om vrouwen, mannen en kinderen.

In Oost-Congo wordt al jaren op grote schaal verkracht. Burgers worden regelmatig slachtoffer van gewapende militanten en Congolese regeringssoldaten. In het gebied waar tussen 19 en 21 januari de slachtoffers vielen, verkrachtten regeringssoldaten rond de jaarwisseling al 67 mensen. Meer dan tien militairen onder wie de commandant en de vicecommandant van de betrokken legereenheid werden gearresteerd.

Volgens artsen in de regio valt overigens niet uit te sluiten dat de jongste golf van seksueel geweld het werk is plaatselijke bewoners: onder invloed van het aanhoudende geweld gaan ook zij vaker over tot verkrachtingen. (Reuters, AP)