Tienduizenden Egyptenaren op de been ondanks naderende avondklok

Voor de vijfde dag op rij is het land in de ban van protesten tegen het autoritaire regime van president Hosni Mubarak. Tienduizenden demonstranten in Egypte negeren waarschijnlijk massaal de naderende avondklok. Deze gaat over veertig minuten in. De Egyptische autoriteiten vervroegden de avondklok vandaag van vijf naar vier uur lokale tijd. Het leger probeert de orde te handhaven. De vraag is wat er gaat gebeuren na het ingaan van de avondklok, grijpt het leger in of niet?

Het ministerie van Volksgezondheid stelt het officiële dodental sinds gisteren op 45 doden en tweeduizend gewonden. Reuters schat het dodental op minstens 74.

De straten van Kairo
In de straten van Kairo gaan de demonstraties onverminderd door. Al Jazeera meldt dat het leger sinds vanochtend de orde handhaaft in de hoofdstad. Daar lijken de veiligheidsdiensten zich teruggetrokken te hebben.  Militairen bewaken in tanks en voertuigen belangrijke overheidsgebouwen. Duizenden demonstranten verzamelden zich vanochtend bij het Tahrir plein, zij droegen Egyptische vlaggen. Vanochtend is schoten politieagenten vermoedelijk geschoten op demonstranten.

Al Jazeera meldt dat er acht doden zijn gevallen bij gevechten in de gevangenis van Kairo. Volgens de BBC staan er duizenden demonstranten langs de Nijl in Kairo. Politie en leger kijken toe, zwaarbewapend, maar ondernemen geen actie.

Opstandelingen rennen weg bij een brandende politiewagen. Foto AP / Amru SalahuddienOpstandelingen rennen weg bij een brandende politiewagen. Foto AP / Amru Salahuddien

Demonstraties in grote steden
In Alexandrië wordt ook gedemonstreerd. De politie gebruikte traangas en schoten met scherp op duizenden demonstranten. In de noordelijke stad zijn volgens berichten twintig mensen omgekomen. Ten oosten van Kairo, in de stad Ismailia gebruikt de politie traangas en rubber kogels tegen de duizenden demonstranten. Ook in Suez, Damanhour en Beheira demonstreren duizenden burgers tegen Mubarak.

Het voltallige Egyptische kabinet diende vanochtend zijn ontslag in. Gisteravond maakte Mubarak bekend dat hij een nieuwe regering gaat benoemen. De demonstranten nemen hier geen genoegen mee en eisen vandaag weer om het aftreden van de president.

Meer informatie:
Nrc.nl volgt de situatie in Egypte van minuut tot minuut.

Volg ook live de ontwikkelingen in Egypte op Al Jazeera (video)

Bekijk een fotoserie van een Kairo dat ontwaakt na de hevige demonstraties van gisteren

Bekijk een fotoserie van de demonstraties van gisteren