Thuisbioscoop is weer helemaal in

De generatie geboren begin jaren zestig groeide op met filmhuizen. Als je wat anders wilde zien dan Hollywood-producties was er een breed aanbod van kunstzinnige films, zowel van eigen bodem als uit het buitenland. Florian Cramer, lector ‘Communication in a Digital Age’, constateert dat de tijd waarin filmhuizen floreerde voorbij is.

Het merendeel van deze bioscopen is failliet gegaan, met name in Amerika, maar door het internet is er een vergelijkbare cultuur ontstaan. Vele (kunst-)studenten downloaden films en de huisbioscoop leeft weer volop.

Samen met filmmaker Simon Pummell organiseert Cramer, namens het Piet Zwart Insitute ‘Imagine an audience’, een internationale conferentie over het filmmaken ‘post-cinema & tv’.

Cramer benadrukt dat het voor hedendaagse film- en kunststudenten belangrijk is om na te denken over alternatieve manieren van produceren, vertonen en distribueren. Volgens hem groeit er een wereldwijd netwerk dat een ander type films distribueert: lowbudgetfilms, studentenfilms, kunstenaarsfilms. Beamers zijn niet duur meer en de laptop is er makkelijk op aan te sluiten.

Op de tweedaagse conferentie, die maandag begint, zal men zich verder buigen over de vraag wat de opkomst van micro-cinema’s betekent en of er alternatieve systemen zijn op het internet. Netwerken van micro-cinema’s uit verschillende landen (o.a. Maleisië, Vietnam en de Filippijnen) zullen zich presenteren, evenals activistische initiatieven die films maken met jongeren in achterstandswijken.

Echo Park Film Center uit LA is zo’n netwerk dat onafhankelijke documentaires en films vertoont op verschillende plekken in Amerika. Daarnaast heeft Echo Park een green-energy mobile cinema & filmschool in de vorm van een omgebouwde eco-vriendelijke schoolbus.

Ook komen copyrightkwesties aan de orde en innovatieve verdienmodellen. De Texaanse filmer Tommy Pallotta houdt een verhaal over ‘BitTorrent voor onafhankelijke filmdistributie’. Daarnaast wordt er gediscussieerd over het maken en vertonen van lowbudgetfilm. Een aanrader voor iedereen die genoeg heeft van het dorre aanbod op televisie.

Ine Poppe

‘Imagine an audience’, Piet Zwart Institute, Mauritsstraat 36, 3012 CJ Rotterdam. ma. en di van 12.00-17.00.