Taart voor presentatrice als er een misstand is bestreden

De stad Manaus in Brazilië heeft vijf medewerkers die het kritische tv-programma Agora nauwlettend in de gaten houden.

Nee, ze gaat niet slaan. „Ik zal ook niet tegen je schreeuwen”, belooft Patrícia de Paula tijdens het telefoongesprek, als ze me uitnodigt om de live-uitzending bij te wonen. Een schaterlach volgt.

De Paula is de beruchte presentator van het lokale televisieprogramma Agora (Nu) in Manaus, de metropool (1,8 mljoen inwoners) in de jungle van de Amazone. In Agora wordt de gemeente regelmatig op ongezouten wijze aan de schandpaal genageld.

Tijdens de uitzendingen, tussen korte reportages door, is vooral een boze De Paula te zien, die zich over van alles opwindt. Agora, dat nu ruim een jaar bestaat, een groot succes. Steeds weer moet de overheid voor de camera het waarom van haar falen uitleggen. Op straat wordt de geblondeerd De Paula, voormalige balletlerares, secretaresse en bankmedewerker toegejuicht door kijkers.

Deze keer, is er een item over lunches op scholen. Het bedrijf dat de openbare scholen in de stad bedient, ontvangt jaarlijks miljoenen van de overheid. Maar intussen komen de beloofde yoghurt en fruit nog steeds niet op het menu voor. Na de reportage steekt De Paula een preek af over het schandelijke gedrag van het bedrijf, op kosten van de belastingbetaler en ten koste van „onze kinderen.” Agora zal het onderwerp blijven volgen, zo waarschuwt De Paula.

Daarna gaat het over een woonwijk die al jaren zonder stromend water zit, ondanks verzoeken van bewoners. „Als zo’n wijk dan uiteindelijk water krijgt, organiseren vaak ze een feest voor mij. Dan wordt er taart voor je gebakken, heel ontroerend.”

Agora heeft een redacteur die alle onderwerpen die in het programma aan bod komen, blijft volgen. Om te kijken of de gemeente er echt iets aan doet. „De burgermeester heeft nu een speciale warroom ingericht met vijf communicatiespecialisten die ons programma volgen. Dan kan hij meteen in actie komen, mocht zich weer een nieuw schandaal aankondigen”, vertelt De Paula. Haar programma past in de traditie van activistische journalistiek in Brazilië, waar corruptie en politiek vaak hand in hand gaan.

Manaus is bovendien de snelst groeiende stad van Brazilië en de gemeente is nauwelijks in staat de ontwikkeling in goede banen te leiden. Dus zijn er wijken zonder water, buurten zonder riolering, zonder verharde wegen. „Als je ziet hoe die mensen leven. Ik maak me daar echt boos over. Ik speel geen rol. Het is echt, ik wil iets verbeteren in de maatschappij”, zegt De Paula.

Bedreigd is ze inmiddels ook al regelmatig. Door de telefoon, en ook een keertje door een secretaris van de gemeente. „Die kwam ik tegen op vliegveld en hij ging vlak voor me staan en keek me lange tijd boos en dreigend aan. Toen was ik wel even zenuwachtig. Maar ik zal me er niet door laten stoppen.”

Vast onderdeel van het programma zijn goed nieuws items. Dan vertelt De Paula bijvoorbeeld een verhaaltje over de zomer, naar het strand gaan en er slank uitzien en hoe je dat kan bereiken: gewoon even deze pillen slikken – een potje en telefoonnummer komen in beeld – en klaar is kees. Het product is van een van de sponsors van het programma.