Suarez naar Liverpool - eredivisie verliest een attractieve voetballer

Met het vertrek van Luis Suarez naar Liverpool is Ajax zijn belangrijkste aanvaller kwijtgeraakt, terwijl de eredivisie een van zijn meest attractieve voetballers verliest. Beide clubs kwamen gisteren een transfersom overeen die kan oplopen tot 26,5 miljoen euro. Suarez scoorde voor Ajax in 159 duels 111 doelpunten.

Als de aanvaller wordt goedgekeurd treedt hij met onmiddellijke ingang in dienst van zijn nieuwe werkgever. Ajax wil in principe voor de sluiting van de transferperiode, maandagavond 24.00 uur, een opvolger aantrekken voor de speler die vorig seizoen in 33 competitiewedstrijden 35 doelpunten maakte. Een van de kandidaten is Bas Dost van SC Heerenveen. Algemeen directeur Rik van de Boog waarschuwde gisteravond dat Ajax alleen bereid is markconforme prijzen te betalen. „Als wij een speler zoeken schieten de transfersommen meestal omhoog. Daar gaan we niet aan meedoen.”

Ajax, dat vorig seizoen een verlies leed van 23 miljoen euro en inteerde op zijn eigen vermogen, kan dankzij de transfer zijn financiële positie sterk verbeteren maar riskeerde bij het mislukken van de deal het seizoen te moeten vervolgen met een teleurgestelde speler die minder waard zou worden. Van den Boog zei er trots op te zijn dat Ajax zoveel geld kan incasseren voor een transfer maar dat het vertrek van Suarez hem als voetbalfan „pijn doet”.

Luis Alberto Suarez Diaz kwam in 2007 naar Ajax nadat hij weigerde nog voor FC Groningen te spelen en te trainen. De noordelijke club had hem voor ongeveer anderhalf miljoen euro overgenomen van Club Nacional de Football in zijn geboorteland Uruguay en eiste 9,5 miljoen euro van Ajax dat een opvolger zocht voor Ryan Babel. De Amsterdammers verloren een arbitragezaak, maar kwamen tot een akkoord over een afkoopsom van acht miljoen euro.

De investering bleek zijn geld meer dan waard. In het eerste seizoen 2007-2008 irriteerde Suarez met zijn protesten, gebaartjes en fopduiken. Maar hij viel ook op door goede individuele acties.

Trainer Martin Jol vond een methode gevonden om het maximale uit de Zuid-Amerikaan te halen. Hij maakte hem aanvoerder en daardoor groeide het verantwoordelijkheidsbesef bij Suarez. Dat kwam ook zijn spel ten goede. Het nadeel was dat Ajax zijn strategie bijna volledig afstemde op de soms geniale ingevingen van de aanvaller. Suarez is een voetbalcultuur gewend waarin het doel de middelen heiligt. Het gaat hem er niet om hoe je wint, als je maar wint. Vandaar dat hij vaak tegen schorsingen aanloopt. Na een korte vakantie vanwege het WK en de moeizame geboorte van zijn kind, incasseerde hij vorig jaar om de Johan Cruijff Schaal een rode kaart tegen FC Twente. De oververmoeide Suarez werd voor twee wedstrijden uitgesloten en één voorwaardelijk. Die telde ook mee toen hij in november PSV’er Otman Bakkal uit frustratie in zijn sleutelbeen beet. De tuchtcommissie van de KNVB legde Suarez onder andere op basis van tv-beelden een schorsing op van zeven wedstrijden. Morgen zou hij in de competitiewedstrijd tegen NAC zijn rentree maken.

    • Erik Oudshoorn