Sotsji?

Op een Moskous vliegveld vond maandag een zelfmoordaanslag plaats. De dader is vermoedelijk afkomstig uit de Kaukasus, waar in 2014 in Sotsji de Winterspelen zijn gepland. Kan dat nog wel?

Hein Verbruggen, erelid IOC en als IOC’er voorzitter coördinatiecommissie van Spelen in Peking die ook ter discussie stonden: „Ik denk niet dat die twee dingen veel met elkaar te maken hebben. Als we de Spelen alleen in landen zouden mogen organiseren waar geen aanslagen worden gepleegd, zijn we helaas snel rond. Zo is er ook een aanslag in Londen gepleegd. Toen ik het bericht uit Moskou hoorde, heb ik niet direct stilgestaan bij de Spelen van 2014. Als het IOC voor de landkeuze staat, maakt het een inschatting van de risico’s in de landen. Ik ben ervan overtuigd dat het IOC dat op een bekwame wijze heeft gedaan.”

Derk Sauer, uitgever media in Nederland en Rusland, waar hij al ruim twintig jaar woont: „Ik vind het prima dat ze de Spelen hier willen houden, maar een absolute garantie dat er niets gaat gebeuren heb je niet. Het is in Rusland al sinds jaar en dag dat er toch minstens vier aanslagen per jaar worden gepleegd. De ene aanslag krijgt wat meer aandacht dan de andere. Aanslagen horen hier bij het dagelijks leven. Dat kon het IOC weten toen ze voor Sotsji kozen. Maar ondanks alles gaat het leven hier gewoon door. Mensen voetballen, gaan naar het theater en er worden grote evenementen georganiseerd. Meestal gaat het goed, soms loopt het verkeerd af.”

Ties Kruize, oud-hockeyer, speelde in 1972 op Spelen in München waar elf Israëlische sporters en een Duitse agent werden gedood na een Palestijnse gijzelingsactie: „De Spelen moeten gewoon doorgaan. We moeten niet aan dat stel idioten toegeven. In München is er na het bloedbad veel heen en weer gesproken maar uiteindelijk heeft men besloten de Spelen door te laten gaan. Iedereen was vrij om naar huis te gaan maar de meeste sporters zijn gebleven. Juist omdat we er niet aan toe wilden geven. Als we dat wel zouden doen, kunnen we nooit meer een sportevenement organiseren.”

Renske Leijten, SP-Tweede Kamerlid, belast met de portefeuille sport en jongerenzaken: „We moeten ons absoluut niet bang laten maken. Als we dat wel doen, kunnen we nooit meer een groot sportevenement houden. Zo waren er ook vermoedens in Zuid-Afrika. Het is wel belangrijk dat we extra alert zijn. Maar ik denk niet dat het uitmaakt waar ter wereld een sportevenement wordt georganiseerd. Als je naar aanslagen in het verleden kijkt, zijn die ook vaak gepleegd in landen waar je dat helemaal niet had verwacht.”

Ruud Bosgraaf, woordvoerder Amnesty International Nederland: „Wij zullen nooit zeggen dat een bepaald evenement ergens niet gehouden moet worden. Wij laten het altijd over aan de eigen verantwoordelijkheid van toeristen en in dit geval sporters. We proberen mensen wel te informeren over de slechte mensenrechtensituatie in de Kaukasus en daaromheen. Dat hebben we ook gedaan toen de Olympische Spelen drie jaar geleden in Peking werden gehouden. We zijn langs verschillende bonden gegaan om sporters en bestuurders te vertellen hoe het in China zit met de mensenrechten. Als de Spelen in Sotsji dichterbij komen, zullen we dat waarschijnlijk weer hetzelfde aanpakken. Maar het blijft altijd de verantwoording van de sporters.”

Gerard Nijboer, won in 1980 de zilveren medaille op de marathon bij de Spelen in Moskou: „Het is overal wel wat. Natuurlijk is veiligheid een heel belangrijk facet voor de Spelen. Maar het lijkt mij verstandig het evenement gewoon door te laten gaan. Rusland is een instabiel land en jaarlijks vinden dergelijke aanslagen plaats. Het IOC heeft al besloten dat de Spelen daar worden gehouden en na de aanslag in Moskou is er niet ineens meer reden om dat niet te doen. Het zal niet bevorderlijk zijn voor de sfeer. De veiligheidsmaatregelen zijn daar al heel streng en die zullen nu alleen nog maar worden aangescherpt.”