Sara Lee wordt gesplitst

Twee Nederlandse ondernemers – Marcel Smits en Jan Bennink – gaan het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee uiterlijk begin 2012 splitsen in twee beursgenoteerde ondernemingen. Dat heeft de eigenaar van onder meer Douwe Egberts gisteren bekendgemaakt.

Smits, die de door ziekte gevelde topvrouw Brenda Barnes al sinds mei vervangt, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter. Oud-Numico topman Bennink gaat als president-commissaris de splitsing leiden. Smits krijgt de dagelijkse leiding van het concern. Christopher Fraleigh, de huidige baas van Sara Lee retail- en foodservice-activiteiten in Noord-Amerika, wordt de baas van Amerikaanse vleestak. Die houdt de naam Sara Lee en heeft een omzet van 4,1 miljard dollar. Het internationale koffie- en theebedrijf, dat met merken als Douwe Egberts, Pickwick en Senseo voor 4,6 miljard dollar verkoopt, zal een andere naam krijgen. Werknaam is nu Coffee Co.

De comeback van Bennink is opvallend. Van hem is weinig vernomen sinds hij in 2007 het voedingsconcern Numico aan Danone verkocht. Zijn vertrek deed veel stof opwaaien, omdat hij 90 miljoen euro aan ontslagvergoeding en aan verzilvering van aandelen en opties toucheerde.

Smits bevestigde gisteren in een toelichting dat Sara Lee de laatste tijd biedingen op het hele bedrijf heeft ontvangen, zonder daarbij namen te noemen. De Braziliaanse vleesverwerker JBS staakte deze week financieringspogingen voor een nieuw bod, nadat het eerste in december was afgewezen.

De splitsing is volgens het concern een logisch gevolg van de verkoop van de artikelen voor persoonlijke en huishoudelijke verzorging aan Unilever en de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse bakkerijproducten. Smits zei dat de bedrijfsonderdelen die nu uit elkaar gehaald worden te weinig synergie opleveren. Opdeling in gespecialiseerde bedrijven zou voor de aandeelhouder de meeste waarde vrijmaken. Met de splitsing kunnen aandeelhouders een extraatje tegemoet zien van 3 dollar per aandeel. Het aandeel Sara Lee daalde op Wall Street met bijna 3 procent. Beleggers lijken teleurgesteld dat Sara Lee de voorkeur geeft aan een splitsing boven verkoop.