Ruim 12 miljoen euro voor Titiaan

Titiaans Sacra Conversazione is donderdagavond in New York geveild voor 16,9 miljoen dollar (12,3 miljoen euro). De koper is een Europese particulier. Het schilderij uit 1560 met Maria, Jezus en twee heiligen in een mooi landschap was geschat op 15 tot 20 miljoen dollar. Eind november was het doek enkele dagen in Amsterdam te zien.

Aan het begin van de veiling bleef het volgens persbureau Bloomberg lang stil in de zaal. Eerst leek niemand bereid de gevraagde 12 miljoen dollar te betalen. Titiaan verbeterde uiteindelijk zijn veilingrecord, dat sinds 1991 op 13,5 miljoen dollar stond.

Op de veiling brak ook Rembrandts leerling Gerard Dou zijn record. Het schilderij Oude dame die uit een pot pap eet bracht 5,3 miljoen dollar op. De grootste verrassing was een veertig bij dertig centimeter groot schilderijtje met Adam en Eva van de Utrechtse schilder Joachim Antonisz Wtewael (1566-1638). Het werkje was pas ontdekt en bracht 6,2 miljoen op.

Een derde van de schilderijen bleef onverkocht. Op de veiling woensdag bij Christie’s was het resultaat nog iets slechter. Wel was ook daar een Nederlands succesje toen een vogelfantasie van Melchior d’Hondecoeter maar liefst 1,65 miljoen dollar opbracht.