Ruiken haaien echt bloed?

Vorige week schreef Dr. Zeepaard dat sommige haaien bloed kunnen ruiken. Maar dat is toch een fabeltje? schreef Arend Meerburg in een e-mail. Arend deed ooit zelf proeven om te zien hoe snel een kleurstof zich in oceaanwater verspreidt. Dat gaat zo langzaam dat een haai er niks aan heeft, schrijft hij. Tegen de tijd dat een haai iets zou ruiken, is de prooi allang verdwenen.

Ja, zegt Dr. Zeepaard. Dat haaien diep of ver in zee geen bloed zullen ruiken van iemand bij de kust, daarin heeft Arend Meerburg gelijk. De geur verspreidt zich door mee te reizen met de waterstromen. En water stroomt langzamer dan de wind in de lucht. Bovendien zitten er heel veel geuren in het water, vooral vlakbij de kust. Daardoor is het lastig om die paar druppels bloed te ruiken. Toch kunnen sommige haaien dat. Wetenschappers denken dat de haai sensoren heeft die speciaal afgestemd zijn op de geur van bloed. Net zoals wij onze naam kunnen horen in geroezemoes. Maar groot gevaar levert dat meestal niet op. Mocht je ooit gaan bloeden in zee, dan heb je nog even de tijd tot de geurstoffen de haaienneuzen in de buurt bereiken. En als je geluk hebt gaat de waterstroom de andere kant op, en ruiken de haaien je helemaal niet.

Jop de Vrieze

Heb je ook een vraag? Mail die naar: zeepaard@nrc.nl

en maak kans op een Dr. Zeepaard T-shirt.