Ridge Forrester

Wie is de man van de week?

Ridge Forrester, hoofdpersoon in de soapserie The bold and the beautiful. In het echt heet hij Ronn Moss. Een echte vrouwenverslinder.

Een soapster als man van de week?

Ja. Je kunt er laatdunkend over doen, maar soaps bieden miljoenen mensen over de hele wereld houvast. Toen de Nederlandse fans van B&B hoorden dat de serie vanaf maandag weer te zien zal zijn, na een kort intermezzo, sprongen zij een gat in de lucht. In de brievenrubriek van een landelijke krant schreef een fan dat de soap „een vaste factor” in een moeilijke periode vormde. „Ik keek dwingend naar een wereld die nooit de mijne zou zijn, maar die mij wel energie gaf om verder te kunnen.”

O jee. Hoeveel mensen lijden aan deze verslaving?

Wereldwijd kijken er 35 miljoen mensen in 110 landen naar de soap, van wie 300.000 in Nederland. Dat klinkt veel, maar het waren er ooit een miljoen. Toen SBS in 2006 de uitzendrechten van RTL overnam, zakten de kijkcijfers als een plumpudding in elkaar. Volgens de fans was dat te wijten aan het grillige beleid van SBS; uitzendtijden veranderden om de haverklap, soms was de serie een paar weken niet te zien.

Dat klinkt als een soap op zich.

Dat kun je wel zeggen. De fans worden gek van al die onduidelijkheid. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de serie van de Nederlandse buis zou verdwijnen, maar toen veroverde RTL nogmaals de uitzendrechten. Voor ongeveer eentiende van de prijs die SBS betaalde, als we Remko van Westerloo, programmadirecteur van RTL8, mogen geloven. Naast vaste ankers als de Oprah Winfrey Show en As The World Turns (die andere populaire soap) maakt The Bold het plaatje van de vrouwenzender volgens hem compleet.

En Ridge?

„Ridge draagt de serie, samen met broer Thorne en ouders Eric en Stephanie. Het gezin runt een modehuis, maar het echte thema is liefde en macht. Ridge lust daar al zo’n kwarteeuw pap van.

Pardon?

Ja, zo lang speelt Ronn Moss (58) al in de serie. Ooit oogde hij als een jonge god, nu is hij grijs aan de slapen. Omdat de serie in Amerika tweeënhalf jaar voorloopt op Nederland, kunnen we nu al melden dat Ridge het de komende maanden knap moeilijk krijgt. Maar daar blijft het bij, want je kunt fans niet bozer krijgen, dan door vooruit te lopen op plotontwikkelingen.