Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

‘Politie slordig bij inbeslagnames’

Korpschefs hebben nauwelijks zicht op wat er gebeurt met in beslag genomen drugs, geld, auto’s en andere spullen. Inbeslagnames gebeuren vaak onzorgvuldig en daardoor is niet te controleren of partijen drugs verdwijnen, dat schrijven Esther Rosenberg en Jos Verlaan vandaag in NRC Handelsblad. Exacte cijfers over de waarde van deze goederen zijn volgens bronnen bij de politie onbekend.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid komt binnenkort met een “zeer alarmerend” rapport over de inbeslagname van goederen. Hoewel partijen drugs zo snel mogelijk moeten worden verbrand onder toezicht van een hulpofficier van justitie, gebeurt dat niet altijd.

De ontdekking van het verdwijnen van tachtig kilo aan amfetamine in 2007 was aanleiding voor de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid om te onderzoeken hoe de politie met in beslag genomen drugs omgaat. Al sinds 2003 worden pogingen gedaan om beheer en administratie van in beslag genomen goederen bij de politie te verbeteren. Een enkel regiokorps heeft actie ondernomen, maar landelijk loopt “het verbeterproces” steeds vast, zegt de Inspectie.

Korpschef Teun Visscher van de politie Zuid-Holland-Zuid, in de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor een juiste inbeslagname van geld, drugs, wapens en auto’s, erkent dat beheer en afhandeling van in beslag genomen drugs “niet overal even goed op orde is”.

Lees in NRC Handelsblad de reconstructie van de verdwijning van de amfetamine en een uitgebreid interview met korpschef Visscher.