'Politie slordig bij inbeslagnames'

Korpschefs hebben nauwelijks zicht op wat er gebeurt met in beslag genomen drugs, geld, auto’s en andere spullen. Doordat inbeslagnames vaak onzorgvuldig gebeuren, is niet te controleren of partijen drugs verdwijnen. Exacte cijfers over de waarde van in beslag genomen goederen ontbreken. Dat zeggen bronnen bij de politie.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid heeft de korpschefs gewaarschuwd binnenkort met een „zeer alarmerend” rapport te komen over de inbeslagname van goederen.

Partijen drugs horen zo snel mogelijk te worden verbrand onder toezicht van een hulpofficier van justitie. Dat gebeurt niet altijd. Korpschef Teun Visscher van de politie Zuid-Holland-Zuid, in de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor een juiste inbeslagname van geld, drugs, wapens en auto’s, erkent dat beheer en afhandeling van in beslag genomen drugs „niet overal even goed op orde is”.

In een gereconstrueerde zaak uit 2007 is op te maken dat de politie een partij amfetamine weegt en dat later bij de verbrandingsoven een verschil van 80 kilo is waar te nemen. Advocaat Boone zegt dat hij meerdere zaken heeft gevoerd waarin drugs ‘administratief’ zijn kwijtgeraakt.

Waar in het bureau lag de coke ook al weer? Pagina 5