Politici in Indonesië vast om corruptie

Een groep van in totaal zestien Indonesische parlementariërs en voormalige volksvertegenwoordigers is gisteren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een omkopingszaak rond de benoeming van een hoge functionaris bij de Indonesische centrale bank.

De arrestaties komen op een moment dat de regering van president Susilo Bambang Yudhoyono er door velen van wordt beschuldigd niet hard genoeg op te treden tegen corruptie, ook al had de president dat bij zijn herverkiezing in 2009 in alle toonaarden beloofd.

De gearresteerde politici maakten deel uit van een parlementaire commissie die een stem had in de benoemingen van hoge functionarissen bij de centrale bank. Het ging om de benoeming van Miranda Goeltom, die in 2004 werd aangesteld. De politici zouden reischeques ter waarde van 12.000 tot 120.000 euro hebben ontvangen in ruil voor hun medewerking.

De arrestaties werden uitgevoerd door de Commissie voor de Uitroeiing van Corruptie (KPK). Deze raakte zelf onlangs in opspraak, toen twee medewerkers zich voor justitie moesten verantwoorden op beschuldiging van het aannemen van steekpenningen en machtsmisbruik. Het tweetal werd echter vrijgesproken.

De laatste weken volgde het land met een mengeling van fascinatie en woede het proces van een gearresteerde belastingambtenaar. Die slaagde er, door omkoping, regelmatig in uit de cel te ontsnappen voor uitjes naar onder meer het eiland Bali. (Reuters)