Pensioenfeestje

Voor toekomstige gepensioneerden

Winst (vele) duizenden euro’s

Voor een kwart van de Nederlanders is pensioen een complete black box, meldde De Nederlandsche Bank afgelopen december uit onderzoek. De overige driekwart denkt zijn pensioenhoogte wel te kennen, maar is hopeloos optimistisch. Men verwacht minimaal 67 procent van het laatste inkomen aan pensioen. Was dat maar waar! In werkelijkheid slepen slechts een paar geluksvogels de magische 70 procent pensioen binnen, onthulde de Autoriteit Financiële Markten vorig jaar. Nu al vindt eenderde van de pas gepensioneerden hun inkomen tegenvallen. Bij de huidige onwetendheid gaat dat aandeel flink stijgen. Een luxe levensstijl kan na pensionering onbetaalbaar worden.

En toch is er reden voor een pensioenfeestje. Want sinds 6 januari hebben we mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website van de Sociale Verzekeringsbank en de pensioenuitvoerders kan iedereen zijn AOW plus aanvullende pensioen(en) met een paar muisklikken opvragen. Niks moeizaam bedragen, fondsen en overzichten zoeken. Even inloggen met je DigiD en je AOW plus werknemerspensioen(en) rollen over het scherm. Dat is een staande ovatie waard.

Meer goed nieuws is er voor aanstaande pensionado’s met te dure beleggingslijfrentes – de woekerpolissen. Daar valt steeds eenvoudiger wat aan te doen! Op independer.nl/woekerpolis kan iedereen gratis uitvinden hoeveel extra pensioen mogelijk is door zijn woekerlijfrente (fiscaal geruisloos) over te boeken naar een voordelig bankspaarproduct. Lees wel na wanneer dat onverstandig is in verband met afkoopkosten, garanties en fiscale gevolgen. Of vraag hulp aan de adviseur die de polis verkocht. Independer verwijst naar diverse goedkope aanbieders, zonder daar provisie aan te verdienen. Heel sportief.

Bij de aanbieders Brand New Day en Ohra geeft een rekenprogramma op de site aan welke jaaruitkering u ongeveer uit uw ontwoekerde lijfrentekapitaal kunt verwachten. Tel die jaaruitkering op bij het totaal van mijnpensioenoverzicht.nl. Dat is het pensioen dat u krijgt uitgekeerd. Lijkt die bruto uitkering onvoldoende? Dan kunt u het tekort aanvullen door maandelijks geld te reserveren. Hoeveel? Dat berekent u met de gratis pensioencalculator op fiscalert.nl. Als u het aangeraden maandbedrag trouw wegzet, wordt uw pensioenfeestje toch nog werkelijkheid.

Snel verdienen

Niets gaat helemaal vanzelf. Als u met een dure woekerpolis zit, moet u actie ondernemen. Doe de check op independer.nl/ woekerpolis en ontdek wat u kunt besparen. Voor advies kunt u uw polisverkoper inschakelen via de voorbeeldbrief. Spoedig en gunstig overboeken, kan (vele) duizenden euro’s pensioen schelen. De voordelen van overboeken gelden trouwens net zo goed voor woekerpolissen in hypotheken, vermogensopbouw- en studiespaarplannen.

Risico

Pas op met aanbiedingen om uw woekerpolis over te sluiten naar weer een nieuwe beleggingsverzekering. Er moet sprake zijn van (fiscaal geruisloze) overboeking naar een bankspaarproduct met minimale kosten.