Duizenden demonstreren in Egypte, dodental blijft stijgen

Demonstranten zoeken vanochtend dekking nadat de politie het vuur heeft geopend. Foto AFP / Marco Longari

Opnieuw demonstreren vandaag duizenden Egyptenaren die het vertrek van president Mubarak eisen. Daarmee negeren ze de oproep van het leger om het verbod op samenscholing te gehoorzamen. Volgens Reuters wordt er gevochten in Alexandrië met de oproerpolitie en schieten zij met scherp op de duizenden demonstranten die zich daar verzameld hebben.

Ook in Kairo zou vanochtend volgens Reuters geschoten zijn op demonstranten bij het Tahrir plein in Kairo. Volgens AP heeft het leger de politie vervangen in de hoofdstad, zij bewaken onder andere overheidsgebouwen. Er staan het tanks op het Tahrir plein. In de stad Suez leggen arbeiders van de staalfabriek het werk neer totdat Mubarak vertrekt, meldt Al Jazeera.

In de steden Kairo, Suez en Alexandrië is de avondklok aangepast naar vier ‘s middags tot acht uur ‘s ochtends, meldt de staatstelevisie.

Totale aantal doden stijgt
Een correspondent van Al Jazeera heeft volgens Reuters meer dan twintig doden gezien in Alexandrië. Gisteren meldden de persbureaus nog zes doden in de stad.  Hierdoor zou het dodental bij de demonstraties in Egypte boven de veertig uitkomen. Al Jazeera schat het totale aantal doden op meer dan vijftig. Reuters schat dat er 74 doden zijn gevallen gisteren.

Reuters meldt dat volgens bronnen bij het El Damardash ziekenhuis in Kairo er dertig lichamen zijn binnengebracht, waaronder twee kinderen. De Egyptische autoriteiten stellen vooralsnog het officiële dodental na gisteren op 35, waaronder 10 politieagenten. Ook schatten zij het aantal gewonde demonstranten op 1.500 en spreken zij van 750 gewonde politieagenten.

Egyptisch kabinet heeft ontslag ingediend
De Egyptische staatstelevisie meldt dat het huidige Egyptische kabinet zijn ontslag heeft ingediend. Naar alle waarschijnlijkheid wordt vanmiddag nog een nieuw kabinet aangesteld. Gisteravond maakte Mubarak bekend dat hij een nieuwe regering gaat benoemen. Dit tot onvrede van vele demonstranten die ook na de toespraak de straat opgingen om het vertrek van Mubarak te eisen.

Nobelprijswinnaar en oppositieleider El Baradei roept Mubarak op om zijn ontslag in te dienen.

Beperkt communicatieverkeer
Volgens Al Jazeera lagen rond zeven uur plaatselijke tijd internet en mobiele netwerken nog altijd plat in het land. AP en Reuters melden om 9.08 dat mobiele netwerken het weer gedeeltelijk doen. Sms-en is nog niet mogelijk. Vodafone sloot gisteren op verzoek van de Egyptische regering haar netwerk af. Tijdens de onlusten gisteren, moesten Vodafone winkels in Egyptische steden ontgelden.

Volg live de ontwikkelingen in Egypte op Al Jazeera (video liveblog)

Of op Reuters: liveblog

Bekijk een fotoserie van een Kairo dat ontwaakt na de hevige demonstraties van gisteren

Bekijk een fotoserie van de demonstraties van gisteren