Olie wordt duurder door onrust Egypte

Onrust over een verdere escalatie van de Egyptische straatrellen liet de financiële markten gisteren niet onberoerd. In Europa en de VS sloten de aandelenmarkten lager. De koers van de dollar en van Amerikaanse staatspapier steeg, goud werd 2,5 procent duurder en de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie ging met ruim 4 procent omhoog.

Investeerders maken zich zorgen over een verdere uitbreiding van het Egyptische conflict over de regio van het Midden-Oosten. Cijfers die gisteren werden gepubliceerd over de Amerikaanse economie, werden erdoor overschaduwd.

De verliezen op de Europese aandelenbeurzen liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse economie in de laatste drie maanden van vorig jaar met 3,2 procent was gegroeid, vergeleken met 2,6 procent in het derde kwartaal. Dat cijfer was net iets onder de verwachtingen en kon Europese beleggers niet overtuigen, hoewel de consumentenbestedingen in de VS de grootste sprong voorwaarts maakten in vier jaar tijd en de exportcijfers gunstig waren geëvolueerd. Ook Wall Street sloot iets later op de dag af op verlies.

„Financiële markten zijn gevoelig voor mensen die de straat opgaan omdat dit herinneringen oproept aan het Griekse straatoproer van een jaar geleden, wat toen leidde tot een vlucht naar Amerikaans staatspapier”, zei Chris Rupkey, hoofdeconoom van Bank of Tokyo/Mitsubishi UFJ in New York aan persagentschap Reuters. De hogere prijs van goud, terwijl ook de waarde van de Zwitserse frank en Amerikaanse dollar steeg, wijst erop dat beleggers hun toevlucht zoeken in grondstoffen en munten die beschouwd worden als zogeheten ‘veilige havens’. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 4,25 procent naar 89,28 dollar en de goudprijs op de spotmarkt (voor handel op dagbasis) steeg met 2,26 procent naar 1.340,70 dollar per troy ounce.