Olga aan de IJssel

Lunchen wordt nooit wat in Nederland. Ook niet in restaurant Moskou in Deventer.

Japanese jug and cups.
Japanese jug and cups. Jupiterimages

We zullen ons ermee moeten verzoenen, het zal in Nederland waarschijnlijk nooit wat worden met de zaterdagse of zondagse lunch. Dan bedoel ik niet een broodje kroket of een clubsandwich, maar ordentelijk warm eten met een voorgerecht, een hoofdgerecht, een paar glazen wijn en, als het mag, nog een delicieus dessertje.

Dat het in Deventer ook niet lukt, verbaast dus niets. Deventer doet zijn jaarlijkse Dickens Festijn eer aan. In de geest van de Engelse schrijver loopt het uit op A tale of two cities, want we komen in Moskou terecht. Restaurant Moskou is grootsteeds op de schaal van Deventer. Het is behalve restaurant, club, loungeruimte, sushibar en fishmarket. Het interieur is eigentijds, een onbekommerd, om niet te zeggen eclectisch, samengaan van design, geconserveerd verval, poenige poeha en onvervalste gezelligheid met white gothic lampen, gouden aronskelken, wijnkluisjes, stoffen banken met krokodillenleerpatroon en op elke tafel een bloemetje. Enorme foto’s met Russische teksten be-nadrukken de Moskouse couleur locale. Er figureert vaak een jonge vrouw op met een blonde, opgebonden vlecht. Ze heet vast Olga. Populair is Moskou zeker. De zeer vriendelijke jonge vrouwen in de bediening kunnen het op zaterdag vroeg in de middag – wanneer het alras druk wordt met een gemengd, maar overwegend jong publiek van twintigers en dertigers – net aan.

De avondkaart toont een paar opmerkelijke gerechten, zoals een bitterbal van snert met schuim van rookworst en poeder van roggebrood. De lunchkaart heeft helaas een meer gangbaar karakter, met clubsandwiches en broodjes kroket.

We kiezen voor de specialiteiten van het huis de Grand Moskou Mix en de Moskou bento box TOP. De in glimmend zwart en rood uitgevoerde doos blijkt een mini Grand Moskou Mix te bevatten in de vorm van kip yakitori, tatsuta en ika fry. De ika fry, volgens de kaart een stukje inktvis in tempura, doet erg aan vaderlandse kibbeling denken, een sappig stukje vis in een mooi gefrituurd korstje. De doos bevat meer verrassingen, drie vrolijk gekleurde sushi’s, een zoetzure salade van komkommer en ui, een salade met mie en een wat verweesde, weinig imponerende bol rijst. Er komt een kommetje vrij zoute misosoep bij, ook verstopt onder een deksel. Al met al een lunchbox waar je blij mee kan zijn als je hem van thuis meekreeg, maar toch niet bijzonder genoeg om speciaal voor naar Deventer af te reizen, laat staan naar Moskou.

Moskou, Brink 50-51, 0570-644300, www.moskoudeventer.nl