Oeganda: chaos op uitvaart van homoactivist

De begrafenis van de vermoorde Oegandese homoactivist David Kato is gisteren uitgemond in een duw- en trekpartij tussen homoactivisten en inwoners van Kato’s dorp. De ruzie ontstond nadat de predikant die de uitvaartdienst verzorgde homoseksualiteit „een zonde” had genoemd „die bestraft zal worden door God”.

Naar schatting tussen tweehonderd en driehonderd familieleden, vrienden, activisten, dorpsbewoners en buitenlandse diplomaten woonden de uitvaart bij. Kato werd woensdag doodgeslagen in zijn huis. De politie zegt uit te gaan van een roofmoord. Homoactivisten menen dat Kato het slachtoffer is geworden van antihomocampagnes in Oeganda.

De begrafenis liep uit de hand toen predikant Thomas Musoke homoseksualiteit een zonde noemde. „Hoe kunnen mensen doen alsof ze het verschil niet kennen tussen een man en een vrouw?”, zei Musoke. Hij riep homo’s op om berouw te tonen. Activisten in T-shirts met de beeltenis van Kato bestormden daarop de kansel en pakten de microfoon van Musoke af. „Wie zijn jullie om over anderen te oordelen?”, riep een activiste vanaf de kansel.

De predikant werd in veiligheid gebracht door de dorpsbewoners. Die weigerden om nog langer de kist met Kato te begraven. Dat deden de activisten vervolgens.

De leider van de Anglicaanse kerk, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, riep gisteren in navolging van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de Britse regering op om homoseksuele asielzoekers uit Oeganda te beschermen. Juist gisteravond zou de Oegandese Brenda Namigadde uitgezet worden. Namigadde, die in 2003 Oeganda verliet omdat ze zou worden bedreigd, kon volgens een Britse rechter onder meer niet aantonen dat ze lesbisch is. Namigadde zegt voor haar leven te vrezen als ze terugmoet. Gisteravond laat wist haar advocaat de uitzetting alsnog uit te stellen. (Reuters, AP, BBC)