Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami in Iran geëxecuteerd

De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is door de Iraanse autoriteiten geëxecuteerd door ophanging, meldt de NOS. Een Iraanse rechter veroordeelde Bahrami begin deze maand voor drugsbezit.

Massale protesten

De 45-jarige Bahrami werd eind 2009 opgepakt op verdenking van ‘oppositionele activiteiten’ en drugsbezit. Dat gebeurde na de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De verkiezingsuitslag leidde tot massale protesten.

Nederland heeft geprobeerd zich in te zetten voor Bahrami, maar Teheran erkent haar Nederlandse nationaliteit niet. Nederland betaalde onder meer haar advocaten. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei begin september dat de Nederlandse ambassade haar belangen had mogen behartigen als de vrouw van oorsprong Nederlands zou zijn geweest. “Maar voor een geboren Iraniër is dat uitgesloten.”

BuZa weet nog van niks
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de executie zaterdagochtend nog niet bevestigen. De ambassadeur is zaterdagmiddag langs geweest, maar het was volgens een woordvoerder van minister Uri Rosenthal een kort gesprek omdat de ambassadeur nog geen bevestiging had gekregen. De minister wacht nu totdat hij meer weet. Als Zahra Bahrami inderdaad is opgehangen moet Nederland zijn ambassadeur in Iran terugroepen voor overleg. Dat laat CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vandaag weten.

Thomas Erdbrink, onze correspondent in Teheran, liet op 5 januari al weten de perspectieven van Bahrami somber in te zien:

Deze uitspraak betekent dat Bahrami nog dieper in de problemen zit dan er met name in Nederland tot nu toe werd aangenomen. Buitenlandse Zaken zei steeds dat ze met stille diplomatie zouden proberen om de straf van Bahrami te minderen, maar omdat ze ook nog wordt beschuldigd van staatsondermijnende activiteiten, wordt het nu wel heel moeilijk: zeker als ze daar naar verwachting óók de doodstraf voor krijgt opgelegd. En twee keer de doodstraf krijgen ze bij Buitenlandse Zaken echt niet meer weggepoetst.