Nederland verbreekt contacten met Iran na bevestiging executie

De Nederlandse regering bevriest alle ambtelijke contacten met Iran. Dat liet minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) even na zes uur weten nadat de Iraanse ambassadeur hem bevestigde dat de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami vanochtend is geëxecuteerd.

Naast het bevriezen van de contacten met Iran krijgt de Iraanse ambassadeur in Nederland nog maar beperkte toegang tot de Nederlandse autoriteiten. Ook raadt Rosenthal Nederlanders met een Iraans paspoort af om naar Iran te reizen en beraadt hij zich nog op extra maatregelen, ook in EU-verband.

De minister zegt “zeer geschokt” te zijn door het nieuws van de executie:

“Nederland is zeer geschokt over deze executie, deze schanddaad. We hebben er alles aan gedaan om deze barbaarse daad tegen te houden. Gisteren nog vernam ik van ambassadeur Abadi dat de rechtsgang nog niet was afgesloten in de zaak van Mw Bahrami. Ik betreur het dat Iran zich niet aan zijn woord heeft gehouden en dat we dit afschuwelijke nieuws eerst uit de media moesten vernemen.”

Geert Wilders liet via Twitter weten de reactie van Rosenthal “onder de maat” te vinden. Hij schreef dat de Iraanse ambassadeur direct moet worden uitgewezen.

Bahrami beschuldigd van ‘oppositionele activiteiten’
Eerder vandaag meldden we al dat Bahrami was geëxecuteerd. De 45-jarige vrouw werd eind 2009 opgepakt op verdenking van “oppositionele activiteiten” en drugsbezit. Dat gebeurde na de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De verkiezingsuitslag leidde tot massale protesten. Nederland heeft geprobeerd zich in te zetten voor Bahrami, maar Teheran erkent haar Nederlandse nationaliteit niet. Nederland betaalde onder meer haar advocaten.

Onze correspondent in Teheran, Thomas Erdbrink, zei begin januari al dat de perspectieven er voor Bahrami somber uitzagen:

“Buitenlandse Zaken zei steeds dat ze met stille diplomatie zouden proberen om de straf van Bahrami te minderen, maar omdat ze ook nog wordt beschuldigd van staatsondermijnende activiteiten, wordt het nu wel heel moeilijk: zeker als ze daar naar verwachting óók de doodstraf voor krijgt opgelegd. En twee keer de doodstraf krijgen ze bij Buitenlandse Zaken echt niet meer weggepoetst.”