Mubarak offert kabinet na onlusten

Anti-government protesters surround and stand atop an Egyptian army armoured personnel carrier, near the Tahrir Square, in downtown Cairo, Egypt, Friday, Jan. 28, 2011. Egyptian activists protested for a fourth day as social networking sites called for a mass rally in the capital Cairo after Friday prayers, keeping up the momentum of the country's largest anti-government protests in years. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Anti-government protesters surround and stand atop an Egyptian army armoured personnel carrier, near the Tahrir Square, in downtown Cairo, Egypt, Friday, Jan. 28, 2011. Egyptian activists protested for a fourth day as social networking sites called for a mass rally in the capital Cairo after Friday prayers, keeping up the momentum of the country's largest anti-government protests in years. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

In een poging de dagenlange protesten tegen zijn regime te smoren heeft de Egyptische president Hosni Mubarak vannacht de regering weggestuurd. In een tv-toespraak, kort na middernacht lokale tijd, beloofde hij in algemene zin meer vrijheid en welvaart, maar hekelde ook het gebruik van geweld door demonstranten. Na zijn rede gingen betogers weer de straat op.

Gisteren waren er opnieuw massale protesten in Kairo en andere grote steden tegen het bewind van Mubarak. Zeker twintig mensen kwamen om, onder wie dertien in Suez en vijf in Kairo.

Kort na Mubaraks toespraak drong de Amerikaanse president Obama er bij Mubarak op aan echt werk te maken van politieke, sociale en economische hervormingen. Tijdens een telefoongesprek met Mubarak en later in een persverklaring benadrukte Obama de mensenrechten van de Egyptenaren. Eerder gisteren hadden de VS al gedreigd de financiële hulp van jaarlijks 1,1 miljard euro, in te trekken.

In de loop van de dag hadden de Egyptische politie en het leger met geweld geprobeerd de demonstranten, volgens schattingen van persbureaus vele tienduizenden, uiteen te drijven. Ze gebruikten traangas, rubberkogels en zetten pantserwagens in. De betogers lieten zich daardoor nauwelijks afschrikken. Ze staken onder meer het hoofdkwartier van de Nationaal Democratische Partij van Mubarak, gelegen naast het befaamde archeologische museum, in brand en belegerden het gebouw van de staatsomroep. Duizenden mensen negeerden de afgekondigde avondklok.

In zijn eerste openbare optreden sinds het begin van de protesten deze week, zei Mubarak begrip te hebben voor Egyptenaren die meer vrijheid willen. Concrete hervormingen beloofde hij niet. Hij waarschuwde dat er geen chaos mag ontstaan. Mubarak, die al bijna dertig jaar aan de macht is, zei te begrijpen dat het voor velen economisch moeilijke tijden zijn. „Ik zal altijd aan de kant van de armen staan”, zei hij. Hij zou vandaag een nieuwe regering bekendmaken.

Mohammed ElBaradei, het vroegere hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap, die zich als oppositieleider heeft opgeworpen, is gisteren onder huisarrest geplaatst. (AP, Reuters, BBC)