Mubarak kondigt hervormingen aan na heftige demonstraties Egypte

De Egyptische president Mubarak benoemt vandaag een nieuwe regering, maar is niet van plan op te stappen. Hij beloofde zich in te zetten voor politieke en economische hervormingen. Dat verklaarde hij gisteravond op de staatstelevisie. De demonstraties tegen het autoritaire regime van Mubarak bereikten gisteren een hoogtepunt. Tienduizenden demonstranten gingen de straat op om het aftreden van Mubarak te eisen en kwamen in botsing met de politie in onder andere Kairo, Alexandrië en Suez. Bij de onlusten vielen volgens Reuters bijna dertig doden en vele honderden gewonden.

In Kairo ging onder andere het hoofdkantoor van de regeringspartij NDP in vlammen op. Het leger werd ingeroepen om de orde te handhaven. Mubarak kondigde voor het hele land een avondklok af.

Na de toespraak van Mubarak gingen nog honderden boze demonstranten de straat op in Kairo. Zij riepen: “Het volk wil een andere regering”. Zij stichtten brand op het Tahrir plein. Niet snel daarna nam het leger het plein over en dreef de demonstranten uiteen.

Naar verwachting zullen Egyptenaren vandaag weer de straat op gaan.
De fundamentalistisch-islamitische Moslimbroederschap, de grootste oppositiebeweging van Egypte, eiste na Mubaraks toespraak het aftreden van de president en wil dat het leger ingrijpt “om het land te redden”.

Mubarak beschuldigde de demonstranten in zijn verklaring van het uitlokken van de veiligheidsdiensten. Volgens BBC-correspondent in Kairo, John Leyne zullen de woorden van de president meer demonstraties uitlokken:

“In de eerste plaats zullen de demonstranten boos zijn dat hun president ze heeft beschuldigd van het uitlokken van geweld. Ten tweede zien ze dat hun acties tot nu toe een paar concessies van de leider hebben gebracht. Ze denken wellicht dat ze helemaal van hem af kunnen komen als ze druk blijven uitoefenen.”

Het leger werd gisteravond enthousiast door de demonstranten onthaald. Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, weet echter niet op welke schaal dit gebeurde en benadrukt dat het leger eerder op de dag geen halve maatregelen nam. Ze denkt dat de demonstraties nog lang moeten aanhouden voordat het leger afstand neemt van Mubarak.

Amerika
President Obama riep Mubarak vannacht op om zijn gedane beloften aan het Egyptische volk waar te maken. Om half één zei hij in een persverklaring dat Mubarak “concrete stappen” moet zetten om de rechten van het Egyptische volk te verbeteren. Ook eiste hij van de president dat hij politieke, economische en sociale hervormingen doorvoert om de Egyptenaren “vrijheid, kansen en gerechtigheid” te geven.

De Amerikaanse president voerde vanavond laat een half uur durend gesprek met Mubarak, nadat die eerder vanavond aankondigde morgen een nieuwe regering te willen benoemen. Roelants ziet nog geen koerswijziging bij de Amerikanen: “Ze zeggen dat Mubarak verstandig moet zijn. Maar tot nu toe laten ze hem niet vallen.”

Bekijk hier beelden van de demonstratie

Lees het nrc liveblog over Egypte van gisteren terug