Benoeming Suleiman kan ‘opmaat vertrek Mubarak zijn’

Mubarak zweerde Suleiman vanmiddag in als vice-president. Foto screenshot Egyptische staatstelevisie.

Mubarak heeft Omar Suleiman (wiki), de chef van de Egyptische inlichtingendiensten en een vertrouweling van de president, benoemd tot vice-president. Daarnaast heeft de Egyptische president zijn minister van Burgerluchtvaart, Ahmed Shafiq (wiki), benoemd tot premier. Shafiq, die ook een voormalige luchtvaartcommandant is, krijgt de opdracht een nieuwe regering te vormen.

Het vormen van een nieuwe regering is nodig, omdat Mubarak gisteravond laat het ontslag van zijn huidige regeringsploeg aankondigde. Hij hoopte daarmee de massaprotesten in zijn land te stoppen, maar die gaan ook vandaag door. De demonstranten eisen het vertrek van Mubarak en nieuwe verkiezingen, maar de Egyptische parlementsvoorzitter zei rond half zes tegen Al-Arabiya dat er geen plannen zijn voor vervroegde verkiezingen.

Volg het laatste nieuws op ons liveblog.

Vice-president vertrouweling Mubarak
De nieuw vice-president Suleiman (74) vervangt niemand, want Mubarak had sinds zijn aantreden in 1981 nooit een vice-president benoemd. Het is volgens redacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad de ontwikkelingen in Egypte volgt, twijfelachtig of zijn benoeming de massaprotesten tegen het regime kan stoppen. “Hij is geen jonge, opgewekte democraat, maar een vertrouweling van Mubarak en een hele belangrijke speler binnen het regime”. Roelants heeft wel een idee wat Mubarak met het benoemen van Suleiman wil bereiken:

“Het kan de opmaat zijn naar de mededeling dat Mubarak niet mee gaat doen aan de presidentsverkiezingen van september aanstaande. Daar had Mubarak zich nog niet officieel kandidaat voorgesteld. Het zou kunnen dat in zijn plaats Suleiman meedoet. De benoeming maakt duidelijk dat Mubaraks zoon Gamal niet tot zijn opvolger wordt opgeleid, hoewel veel mensen dat dachten. Binnen het leger bestond verzet tegen zijn benoeming, omdat Gamal Mubarak niet afkomstig is uit het leger. Er werd al gespeculeerd dat Suleiman een potentieel alternatief kon zijn.”

In via WikiLeaks gelekte berichten van de Amerikaanse ambassade in Egypte wordt Suleiman “aantrekkelijk” genoemd voor de huidige machthebbers en het grote publiek. Andere ‘cables’ beschrijven hem als een ‘betrouwbaar figuur’. In een profiel dat The Daily Telegraph begin 2009 over hem schreef, wordt Suleiman omschreven als “de onderhandelaar in de schaduw die zou kunnen opstaan als Egypte’s volgende leider”. Suleiman was onder meer bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijns conflict en leidde ook onderhandelingen tussen de Palestijnse partijen Fatah en Hamas.