Midreth ook een Utrechts probleem

Aannemer Midreth kwam na de val van de DSB-bank te krap in zijn geld te zitten. Injecties hielpen niet: een Amsterdams én een Utrechts probleem.

Nederland, Amsterdam, 28-01-2011 Het Stedelijk Museum aan het Museumplein wordt nog steeds verbouwd, de nieuwbouw van het museum is ingepakt in steigers met wit plastic. Vandaag werd bekend dat de aannnemer Midreth waarschijnlijk failliet is en het project opnieuw vertraging zal oplopen. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 28-01-2011 Het Stedelijk Museum aan het Museumplein wordt nog steeds verbouwd, de nieuwbouw van het museum is ingepakt in steigers met wit plastic. Vandaag werd bekend dat de aannnemer Midreth waarschijnlijk failliet is en het project opnieuw vertraging zal oplopen. foto: Bram Budel Bram Budel

Daan van Lent

Niet alleen het Stedelijk Museum en de gemeente Amsterdam zijn getroffen door het uitstel van betaling dat aannemer Midreth gisteren heeft aangevraagd. De gemeente Utrecht moet afwachten of het een lening van 25 miljoen euro terug krijgt. Ontwikkelaars van de Ziggodome in Amsterdam-Zuidoost moeten inschatten hoeveel vertraging de bouw van hun concertzaal oploopt. En geldschieters die Midreth vorig jaar te hulp schoten, moeten afwachten of zij iets van hun investering terugzien.

In oktober verkeerde Midreth al in problemen. De bouwer van het nieuwe museum waarin DSB-bankier Dirk Scheringa zijn magisch-realistische collectie had willen onderbrengen, zat ondermeer door het faillissement van de DSB-bank te krap in zijn financiën. Een groep investeerders, waaronder Rabo en Cor van Zadelhoff, hielp de onderneming van voormalig FC Utrecht-doelman Joop Leliveld overeind met een geldinjectie.

Dat bleek niet voldoende. Nadat onderaannemers donderdag de bouwplaats van het Stedelijk Museum verlieten, maakte Midreth gistermiddag bekend dat het surseance van betaling had aangevraagd.

Van Zadelhoff, die in 2004 hielp particulier geld in te zamelen voor de verbouwing van het Stedelijk, zei gisterochtend vanuit het Zwitserse Davos nog hoop te hebben voor Midreth. Maar hij verwees naar de directeur van zijn bedrijf Brouwershof, Maarten Feilzer, die later liet weten weinig mogelijkheden te zien. „We gaan er niet nog eens geld insteken. No hard feelings: er is hard aangetrokken en het is niet gelukt”, zegt hij. „Ik hoop dat er iemand is die het bouwbedrijf nog uit het conglomeraat van Leliveld wil kopen.”

Tot de Midreth Groep hoort behalve dat bouwbedrijf ook projectontwikkelaar Memid, eigenaar van FC Utrecht-stadion De Galgenwaard. Onlangs zette Midreth De Galgenwaard al te koop. Leliveld redde in 2003 de eredivisieclub van een faillissement door het stadion over te nemen, de gemeente Utrecht verstrekte een lening van 25 miljoen euro. Over de terugbetaling loopt nu een gerechtelijke procedure. De Utrechtse wethouder Harrie Bosch: „Als het stadion wordt verkocht, gaan we er wel van uit dat die hypotheek van 25 miljoen wordt afgelost.”

Ontwikkelmaatschappij Blackbox Real Estate van de Ziggodome (15.000 plaatsen) zegt verschillende scenario’s te hebben. „Maar het kan best dat we wat vertraging oplopen. Wij hebben ons eerste evenement op de 11e van de 11e in 2011 gepland. Ik weet nu nog niet zeker of we dat halen”, zegt directeur Erik Molenaar.