Kort nieuws Economie

Hoge staatsschuld heeft geen gevolgen

Den Haag, 29 jan De berekening van het Europees statistisch bureau Eurostat, waarbij de staatsschuld van Nederland 300 miljoen euro hoger uitvalt, heeft volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) „geen gevolgen”. De Jager zei gisteren na afloop van de ministerraad dat de garanties voor het Europese noodfonds niet meetellen in het begrotingstekort en een hogere schuld hoeft niet te worden gecompenseerd door extra bezuinigingen. De garanties zijn volkomen „transparant” voor de financiële markten en De Jager verwacht dan ook geen „merkbare invloed” op de rente op Nederlandse obligaties. „We kunnen goedkoper dan ooit obligaties uitgeven en daar ben ik heel blij mee”, aldus De Jager (NRC)

Autoconcern Ford meldt lagere winst

New York, 29 jan. Tegenvallende prestaties van een aantal bedrijven in de VS zorgden voor een domper op de financiële markten. Autoconcern Ford maakte een fors lagere kwartaalwinst bekend en zag zijn beurkoers met ruim 12 procent krimpen. Ook rivaal General Motors zag zijn beurswaarde dalen met 5,4 procent. De Amerikaanse beursindex Dow Jones Industrial Average zakte met 1,18 procent en de Standard & Poors's 500 ging in het rood met 1,42 procent. In Europa kromp de beursindex van leidende Europese bedrijven, de FTSEurofirst 300, met 0,95 procent, omdat de Egyptische opstand investeerders ongerust maakte over de toegankelijkheid van het Suez-kanaal als aanvoerlijn voor ruwe olie en Aziatische goederen. (NRC)

Groen licht voor overname Crucell

Brussel, 29 jan. Het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson & Johnson heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen voor de overname van het Nederlandse biotechbedrijf Crucell. Dat maakte Crucell vrijdag bekend. Johnson & Johnson biedt 24,75 euro per aandeel Crucell, en het bod wordt volledig gesteund door de raad van bestuur en raad van commissarissen van Crucell. De biedingsperiode loopt tot 16 februari. Op 8 februari wordt nog een buitengewone aandeelhoudersvergadering gehouden. (Novum)

Overnamemarkt groeit met 25 procent

Londen, 29 febr. 2011 wordt een goed jaar voor fusies en overnames. De omvang van de fusie- en overnamemarkt kan dit jaar uitkomen op 2,9 biljoen dollar. In 2010 kwam de waarde uit op 2,2 biljoen dollar. Die voorspelling deed de Citigroup gisteren. (NRC)