Kort nieuws Buitenland

Afghanistan's security and rescue personnel carry away the dead body of a child at the site of a suicide attack near 'Finest' supermarket in Wazir Akbar Khan area in Kabul on January 28, 2011. A suicide attacker blew himself up in a central Kabul supermarket used by foreigners, a police officer at the scene told AFP, with a spokesman adding that there were fatalities. "A suicide bomber got into the supermarket and blew himself up," said the officer on condition of anonymity. AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI
Afghanistan's security and rescue personnel carry away the dead body of a child at the site of a suicide attack near 'Finest' supermarket in Wazir Akbar Khan area in Kabul on January 28, 2011. A suicide attacker blew himself up in a central Kabul supermarket used by foreigners, a police officer at the scene told AFP, with a spokesman adding that there were fatalities. "A suicide bomber got into the supermarket and blew himself up," said the officer on condition of anonymity. AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI AFP

Aanslag op supermarkt Kabul: 8 doden

Kabul, 29 jan. De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van acht personen bij een zelfmoordaanslag gisteren in een supermarkt in de hoofdstad Kabul. Volgens onbevestigde berichten kwamen enkele slachtoffers uit het buitenland. De supermarkt, Finest, is gevestigd in een zwaar bewaakt gedeelte van Kabul waar veel westerlingen komen. De Talibaan zeggen de aanslag gericht was tegen medewerkers van „Blackwater”, de voormalige naam van het Amerikaanse particuliere beveiligingsbedrijf Xe Services. Xe Services weerspreekt de claim dat één van haar medewerkers is gedood. (AP, BBC)

Politicus in Nigeria vermoord

Maiduguri, 29 jan. De voornaamste kandidaat voor het gouverneurschap van de Nigeriaanse deelstaat Borno is gisteren doodgeschoten. Modu Fannami Gubio, beoogd kandidaat van de partij ANPP tijdens de verkiezingen in april, werd samen met ongeveer vijf andere personen doodgeschoten na het vrijdagmiddaggebed in Maiduguri, de hoofdstad van Borno in het islamitische noorden van Nigeria. De aanslag werd niet direct opgeëist maar de verdenking gaat uit naar de strengislamitische beweging Boko Haram. De gerichte aanslag werd uitgevoerd door mannen op motorfietsen, een vaker door Boko Haram gehanteerde aanpak. Bij gevechten tussen Boko Haram en Nigeriaanse strijdkrachten vorig jaar in en rond Maiduguri vielen naar schatting achthonderd doden. (AP, Reuters, BBC)

Proces staflid consulaat VS om moord

Lahore, 29 jan. Een medewerker van het Amerikaanse consulaat in de Pakistaanse stad Lahore is gisteren in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van het doodschieten donderdag van twee motorrijders. De Amerikaan Raymond Davis, die geen diplomatieke status genoot, zou aan de politie hebben gezegd dat de twee motorrijders hadden geprobeerd zijn voertuig gewapenderhand te stelen nadat hij kort daarvoor geld had op genomen bij een cashmachine. Daarop zou hij zelf een pistool hebben getrokken en zich hebben verdedigd. Een busje met andere medewerkers van het consulaat dat hun collega te hulp schoot reed vervolgens in de verwarring een derde man dood. De Amerikaanse ambassade in Islamabad zegt nog uit te zoeken wat er precies is gebeurd. (AP, BBC)

Cholera verspreidt zich in Venezuela

Caracas, 29 jan. Het aantal choleragevallen in Venezuela lijkt zich snel te vermeerderen. Maakten de autoriteiten donderdag bekend dat er 37 gevallen waren gesignaleerd, gisteren bleek het te zijn gestegen tot 111. Bijna kwart van de patiënten ligt in het ziekenhuis. De autoriteiten schreven de snelle toename deels toe aan Venezolanen die een huwelijk in de Dominicaanse Republiek hadden bijgewoond, waar ze met cholerabacteriën besmette kreeft hadden gegeten. Het dier was afkomstig uit het grensgebied met Haïti. In dat land zijn de afgelopen maanden al 3.000 mensen overleden aan cholera. (AP)