Kort nieuws Binnenland

Geen verbod op investeren in clustermunitie

Den Haag, 29 jan. Het kabinet blijft weigeren een verbod in te stellen op investeringen in clustermunitie door bijvoorbeeld banken en pensioenfondsen. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gisteren laten weten aan de Eerste Kamer, die zo’n verbod wil. De Jager denkt dat een verbod niet te handhaven is. Ook wijst hij erop dat steeds meer financiële instellingen investeringen in clustermunitie uit zichzelf in de ban doen. De Jager is wel bereid te kijken of alle financiële instellingen met elkaar kunnen afspreken niet meer in clustermunitie te investeren. Clustermunitie zijn granaten die uiteenvallen in honderden kleine bommen. Onontplofte exemplaren maken vaak burgerslachtoffers. (Novum)

Dure huizen niet zwaarder belast

Den Haag, 29 jan. Het kabinet trekt een plan in dat erin voorzag dat eigenaren van huizen met een waarde van meer dan een miljoen euro meer belasting moesten gaan betalen. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten. Het vorige kabinet had het voorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Het plan hield in dat geleidelijk steeds meer dure huizen zouden gaan vallen onder de zogeheten villabelasting, een opslag op het eigenwoningforfait. Het nieuwe kabinet vindt de uitbreiding van de villabelasting echter een „ongewenste ontwikkeling”. (Novum)

Aluminium bij Moerdijk gevonden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 jan. Op verschillende plaatsen in de Hoekse Waard en in de Alblasserwaard zijn in de bodem verhoogde concentraties aluminiumverbindingen aangetroffen. Deze zijn „waarschijnlijk” en „mogelijk” veroorzaakt door de rookpluim die over het gebied trok na de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, ruim drie weken geleden. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau BK Bodem, dat metingen deed in opdracht van de NOS. Eerder maakten de crisisteams in Brabant en Zuid-Holland bekend dat uit metingen van het RIVM geen verontrustende concentraties schadelijke stoffen waren vrijgekomen. In een eerste reactie laat het RIVM weten dat aluminium „standaard voorkomt in deze kleisoort” waaruit de bodem ter plaatse bestaat.

Claims slachtoffers handelaar gifgas

Rotterdam, 29 jan. Een groep slachtoffers van mosterdgasaanvallen in Irak en Iran eist een schadevergoeding van de veroordeelde Nederlandse zakenman Frans van A. In totaal zestien mensen dienen ieder een claim in van 25 duizend euro. Volgens hun advocate Liesbeth Zegveld is dat nog maar het begin. „Het is nog steeds onduidelijk hoeveel geld Van A. bezit en dus hoeveel wij kunnen eisen.” Van A. leverde in de jaren tachtig op grote schaal chemicaliën aan het regime van dictator Saddam Hoessein. De stoffen werden gebruikt voor het maken van het giftige mosterdgas. Van A. werd voor zijn daden tot een celstraf van 16,5 jaar veroordeeld. (Novum)

Douane vindt dode zeepaardjes

Schiphol, 29 jan. De douane heeft afgelopen week op Schiphol 662 dode zeepaardjes aangetroffen in koffers. De drie koffers waren van reizigers uit Peru die naar China vlogen. Ze krijgen een proces-verbaal, laat het ministerie van Financiën gisteren weten. Bij controle van de transferbagage trof de douane in alle drie de koffers dode zeepaardjes aan. De diertjes zijn in beslag genomen. Zeepaardjes zijn een beschermde diersoort en mogen niet worden verhandeld. (Novum)

Cafés negeren nog altijd rookverbod

Den Haag, 29 jan. Het rookverbod wordt in cafés nog steeds massaal genegeerd. Het nalevingspercentage lag in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar in cafés en discotheken op vijftig procent, net als in het najaar van 2010. Dat blijkt uit gisteren door de Voedsel en Waren Autoriteit openbaar gemaakte cijfers. (Novum)

Handgranaat uit WOII doodt man

Hedel, 29 jan. Bij een ontploffing op een bedrijventerrein in het Gelderse Hedel is gisteren een 27-jarige man uit die plaats overleden. Hij was bezig een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog te demonteren toen het explosief ontplofte. Een politiewoordvoerder gaat ervan uit dat de man de granaat zelf had gevonden. Explosievendeskundigen hebben nog enkele andere granaten tot ontploffing gebracht. (Novum)