Kankerinstituut stort subsidie terug na fout

Het Nederlands Kanker Instituut heeft voor het eerst in zijn bestaan (sinds 1913) wetenschappelijke publicaties laten ‘terugtrekken’: uit de boeken schrappen dus. Een promovendus leverde broddelwerk.

“De uitkomsten klopten niet en zijn werk is slecht gedocumenteerd”, zegt de NKI-woordvoerder. Of het opzet was, “weten we niet”. Joost Meijers artikelen gaan over uitzaaiingen van kankercellen.

Het blog Retraction Watch schreef deze week over de kwestie nadat deze maand het British Journal of Cancer en het Cancer Journal beide een artikel van promovendus Joost Meijer schrapten, alletwee uit 2008. Het NKI had in augustus al gemeld dat het twee artikelen zou terugtrekken.

Meijer, die al in 2004 bij het NKI werkte, raakte enkele maanden voor zijn geplande promotie zijn baan kwijt. Op zijn LinkedIn-pagina staat dat hij nu in het academisch ziekenhuis AMC werkt. Maar dat klopt niet. “Zijn jaarcontract is niet verlengd”, zegt de AMC-voorlichter. In februari vorig jaar vertrok Meijer, na inlichtingen van zijn oude werkgever. Het NKI stortte het subsidiegeld van Meijers onderzoek terug naar KWF Kankerbestrijding.

Meijer zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Geen van de betrokkenen zegt te weten waar de ex-onderzoeker nu te vinden is.

Zijn artikelen werden redelijk goed gelezen: ze werden 17 en 13 maal geciteerd.