Duizenden Algerijnen eisen vertrek regime

Terwijl de nieuwe massabetogingen in Egypte de meeste aandacht trokken, waren ook in andere Arabische landen vandaag weer protesten. De grootste demonstratie vond plaats in Algerije, waar duizenden aanhangers van de oppositie in de stad Bejaia het vertrek van de regering van president Bouteflika eisten.

De anti-regeringsbetoging verliep vreedzaam en werd in de gaten gehouden door een grote hoeveelheid eenheden van de oproerpolitie. Volgens de organisatoren van de demonstratie liepen tienduizend Algerijnen mee in de protestmars. Zij riepen leuzen als “Voor radicale regime change!”

Jordaniërs roepen opnieuw om vertrek premier
In Jordanië eisten ongeveer tweehonderd betogers net als gisteren het ontslag van premier Samir Rifai. De activisten droegen spandoeken met zich mee met teksten als “Nee tegen armoede en honger”.

Mohammed Sunaid, een prominente vakbondleider, zei dat de demonstranten “het omverwerpen van deze regering (van premier Rifai) eisen omdat zij de armen vernietigd hebben. De regering zou er voor alle Jordaniërs moeten zijn, niet alleen de rijken”. Jordanië heeft te kampen met de gevolgen van de wereldwijde economische crisis. De protesten richten zich in het bijzonder tegen premier Rifai, niet tegen de populaire koning Abdullah II.

Moslimbroederschap: ‘onrust doet tirannieke VS-bondgenoten omvallen’
De Jordaanse Moslimbroederschap, een invloedrijke oppositiebeweging in Jordanië, voorspelde vanmiddag dat de onrust in Egypte zich zal verspreiden naar andere Arabische landen. “Hun tirannieke leiders, gelieerd aan de VS, zullen ten val worden gebracht”, aldus een woordvoerder van de beweging.

Naast Egypte en Jordanië zag ook het regime in Jemen zich vandaag weer geconfronteerd met demonstraties. Tientallen activisten eisten in hoofstad Sanaa het vertrek van president Ali Abdullah Saleh, die al 32 jaar de touwtjes in handen heeft. Politieagenten sloegen betogers die leuzen riepen als “Tunesië voorbij, Egypte daarna en Jemen in de nabije toekomst!”

Rust keert terug in Tunesië
In tegenstelling tot afgelopen week bleven betogingen in de Tunesische hoofdstad Tunis vandaag uit. Steeds meer Tunesiërs pakken het werk weer op en hekelen de kleine groep demonstranten die markten en boulevards bezet blijft houden. Winkeleigenaren hebben de demonstranten vandaag op verschillende plekken verjaagd, meldt persbureau Reuters. De demonstraties in Tunesië gingen afgelopen week door omdat een deel van de bevolking wil dat interim-premier Ghannouchi aftreedt.

De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken wilde vandaag geen adviezen geven aan de Egyptenaren. “Het is aan de Egyptische bevolking om zelf over hun toekomst te beslissen. Wij gaan hen niet de les lezen”, aldus minister Ahmed Ounaies tegen persbureau AP.