Hollandgevoel... Ik kom helemaal niet uit Holland

De laatste tijd kom ik steeds vaker de term Holland tegen, terwijl er Nederland bedoeld wordt. Zelf kom ik niet uit Holland. Ik ben geboren in de Achterhoek en woon al jaren vlakbij Nijmegen. Ons gas komt uit Groningen, onze appels uit de Betuwe en de asperges uit Brabant en Limburg. De zwartbonte koeien die je hier en daar nog in de wei ziet staan zijn Holstein-Friesians, gefokt uit een Hollands-Fries ras. We dragen allemaal een steentje bij.

Maar zaterdag 22 januari, bijvoorbeeld, stond in NRC-Handelsblad een artikel over het ‘Hollandgevoel’ en het feit dat alles wat Nederlands is tegenwoordig gezien wordt als aantrekkelijk voor kijkers en kopers. Als gevolg daarvan is er de laatste jaren een enorme toename van programma’s en reclames die op dat gevoel inspelen en waarbij de termen Holland en Nederland als volkomen inwisselbaar worden behandeld. Op deze wijze wordt de indruk gewekt dat de andere regio’s nauwelijks een bijdrage leveren aan de Nederlandse identiteit. Dat leidt tot eigendunk bij Hollanders en is ergerlijk en kwetsend voor mensen uit andere regio’s. Heineken mag dan een van oorsprong Hollands bedrijf zijn, maar Philips is ooit begonnen in Eindhoven, Unilever in Oss en Shell in Nederlands-Indië. We hebben Nobelprijswinnaars uit Gelderland, Zeeland, Groningen en Limburg. De sport die het meest typerend is voor Nederland is schaatsen en die zou niet meetellen zonder Friesland. Laten we ophouden met het onzorgvuldige gebruik van de naam Holland.

Angélique Hendriks

Ubbergen