Glijdend zitten

Joep van Lieshout (1963), oprichter van het kunstcollectief Atelier Van Lieshout, is een alleskunner. Hij maakt beelden, tekeningen, schilderijen, lampen, stoelen, toiletten, huizen, wapens, een bar in de vorm van een anus, en nog heel veel meer. Van Lieshout wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen, benadrukt hij vaak in interviews. Hij is letterlijk bezig zijn eigen wereld te scheppen: het Atelier Van Lieshout-universum.

Meubelfabrikant Lensvelt is een van zijn vaste opdrachtgevers. Na een serie stoelen en een werkplek in de vorm van een schedel heeft Van Lieshout voor Lensvelt een innovatief zitprogramma ontwikkeld, de AVL Glyder.

De Glyder bestaat uit verschillende, naar believen te combineren elementen. De rugleuning kan op elke gewenste positie worden gezet, door deze heen en weer te schuiven oftewel te ‘glyden’. Losse armleuningen en de mogelijkheid om ieder element een andere kleur te geven, onderstrepen het variabele concept.