Ginger

Het begon in 1991 toen een roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis) Manhattan tot leefgebied verkoos en als eerste een gebouw als nestplaats benutte. Vanaf een kroonlijst op de twaalfde verdieping van het statige 927 Fifth Avenue heeft de roofvogel een subliem uitzicht over Central Park, zijn jachtgebied. Als mannetje behorende tot de bleke variant kreeg hij de bijnaam Pale Male. Vanaf het zogenaamde buizerdbankje in het park wordt het nest al twintig jaar non-stop geobserveerd. In zijn jonge jaren versleet Pale Male drie wijfjes waarmee hij zestien jongen grootbracht. Nummer vier, Lola genaamd, deed in 2002 haar intrede. Ze deelden het nest onafgebroken, produceerden snel zeven jongen maar na 2004 kwamen haar eieren niet meer uit. Niettemin bleef onvruchtbare Lola de oogappel van natuurminnend New York.

Op 18 december 2010 werd ze voor het laatst gezien. Nog geen maand later meldde zich een jong wijfje op het nest. Pale Male voerde haar liefdevol ratten en hoog boven Central Park heeft het kersverse paar al een baltsvlucht vertoond. Vanwege de gemberkleurige gloed op haar bovendelen hebben de buizerdspotters haar de naam Ginger gegeven.