Filmvraag

Dertig jaar geleden zag ik op de BRT een film die waarschijnlijk La Taxichauffeuse heette. De omroepster wees de kijkers voor het begin van de film op de bijzondere muziek: Libertango van Astor Piazzolla. Het was de eerste keer dat ik van hem en zijn muziek hoorde! Het verhaal speelt in Parijs, waar een vrouwelijke taxichauffeur, alleen maar ’s nachts werkzaam, rijdend in een zwarte Renault 16 en gekleed in een zwarte lakjas, de nare gewoonte heeft om haar (mannelijke) passagiers te vermoorden. Een zoektocht op internet heeft niets opgeleverd.

Michel Habets

Meteen zie ik bij deze beschrijving weer beelden voor me, met name close-ups van een heel mooie, donkerharige actrice die een bruine pigmentvlek heeft op haar linker oogwit. De titel van de film schoot me niet meteen te binnen, wel de naam van de ster: Christine Boisson. Dan is de oplossing snel gevonden, temeer daar Extérieur, nuit (Jacques Bral, 1980) toevallig net deze week in een digitaal gerestaureerde versie opnieuw in première ging op de Franse televisie. De titel verwijst naar een standaardaanwijzing in filmscenario’s: „Buiten. Nacht.” Het was Boissons eerste grote rol, tegenover Gérard Lanvin en André Dussollier. Kort daarna was ze ook te zien in Identificazione di una donna (Michelangelo Antonioni, 1982).

Ook Astor Piazzolla klopt. Het was niet de eerste Europese regisseur die zijn muziek gebruikte. Vermoedelijk komt die eer toe aan Jeanne Moreau (Lumière, 1976).

Hans Beerekamp

Vragen over film en televisie naar: hb@nrc.nl