EU bekijkt 'handel in organen'

Vertegenwoordigers van de Europese Unie in Kosovo stellen een ´voorlopig onderzoek´ in naar beschuldigingen aan het adres van de Kosovaarse premier Hashim Thaci, die in het verleden zou zijn betrokken bij criminele netwerken die zich inlieten met orgaanhandel.

Dat heeft de EU-missie in Kosovo gisteren bekendgemaakt. Ze verwees naar een recent rapport van de Raad van Europa. Daarin werd Thaci ervan werd beschuldigd eind jaren ‘90, toen de Kosovo-crisis woedde, baas te zijn geweest van een onderwereldgroep, die zich bezighield met orgaanhandel. Het rapport, opgesteld door de Zwitser Dick Marty, werd dinsdag formeel goedgekeurd door de Raad van Europa.

Volgens Marty hadden leden van het Bevrijdingsleger van Kosovo, dat streed voor onafhankelijkheid van Kosovo van Servië, organen verwijderd uit gevangenen, die ze gedood hadden. Daarna werden die verhandeld.

Marty onderstreepte overigens vandaag dat hij niet heeft beweerd dat Thaci zelf in organen had gehandeld. Maar hij zei dat niet valt aan te nemen dat hij, als leider, nooit van deze praktijken had gehoord. Thaci, sinds 2007 premier van Kosovo, ontkent alles ten stelligste. (BBC, Reuters)