En drie redenen om te blijven

Maandag wordt koningin Beatrix 73 jaar. In 1980 maakte koningin Juliana op die dag bekend dat ze zou vertrekken. Draagt Beatrix dit jaar de troon over? Merel Thie en Kees Versteegh zetten de argumenten voor en tegen op een rij.

1De kinderen van Willem-Alexander zijn nog te klein

Het jongste kind van Willem-Alexander en Máxima, Ariane, is drie. Het jongste kind van koningin Beatrix, prins Constantijn, was elf toen zijn moeder koningin werd. Koningin Beatrix heeft zelf erg genoten van de relatief rustige jaren die ze als prinses met haar gezin doorbracht. Ze zou haar zoon en Máxima dat ook gunnen. Maar Willem-Alexander en Máxima zijn, net als veel van hun generatiegenoten, later aan kinderen begonnen dan de generaties voor hen.

2Het huis in Mozambique is nog niet verkocht

De deelname van Willem-Alexander en Máxima in het project, een resort met luxe vakantievilla’s in een straatarm land als Mozambique, stuitte op zoveel publieke en politieke weerstand dat de prins en de prinses in november 2009 bekendmaakten dat ze het vakantiehuis zouden verkopen zodra het af was. Maar ze wilden wel betrokken blijven bij het project, omdat ze met hun deelname verwachtingen gewekt zouden hebben bij de lokale bevolking. Het vastgoedproject moet ook hun ten goede komen, door werkgelegenheid en investeringen in wegen, gezondheidszorg en onderwijs. Het vakantiehuis is inmiddels al enige tijd af – de prins en de prinses verbleven er zelfs een paar nachtjes in de zomer van 2010 – maar nog niet verkocht.

3Juliana koos de verjaardag van haar dochter

In de aanloop naar de verjaardag van koningin Beatrix, op de 31ste januari, zwellen elk jaar de geruchten over een op handen zijnde abdicatie aan. Want dertig jaar geleden, in 1980, koos koningin Juliana juist die dag uit, de verjaardag van haar dochter, om bekend te maken dat ze op haar eigen verjaardag, 30 april, de troon aan haar zou overdragen. Maar als koningin Beatrix het voorbeeld van haar moeder volgt, zou zij haar abdiceren niet op haar eigen verjaardag, maar op die van prins Willem-Alexander bekendmaken. Hij wordt op 27 april dit jaar 44. Zijn moeder was op die leeftijd overigens al twee jaar koningin.

Weet de prins zelf wel wanneer hij koning wordt? Na afloop van een staatsbezoek antwoordde hij lachend op vragen van journalisten dat alleen zijn moeder weet wanneer ze vertrekt. Dat hij ouder is dan zij als hij de troon bestijgt, vindt hij wellicht niet erg. Rond zijn dertigste verjaardag zei hij tegen interviewer Paul Witteman: „Hoe later je erin kunt stappen, hoe beter.” Maar dat is nu dertien jaar geleden.