ElBaradei eist opnieuw opstappen Mubarak, dodental protesten stijgt

ElBaradei liep gisteren mee met de grote betoging in Kairo. Foto AFP.

Mohamed ElBaradei, een hervormingsgezinde oppositieleider in Egypte, heeft president Mubarak opnieuw opgeroepen af te treden. De oud-directeur van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zei geen genoegen te nemen met de aanstelling van een vice-president en nieuwe premier. “We willen regime change“, zei ElBaradei op Al-Jazeera.

De oppositievoorman, die donderdag vanuit zijn woonplaats Wenen naar Egypte vloog om de betogers een hart onder de riem te steken, verklaarde dat de tijd van Mubarak nu definitief voorbij is:

“Hij moet aftreden en Egypte moet een democratische staat worden door een nieuwe regering en vrije verkiezingen. De hele wereld moet zich realiseren dat de Egyptenaren niet naar huis gaan voordat aan hun verlangens is voldaan.”

Kort na ElBaradei’s pleidooi zei de Egyptisch-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Ahmed Zewail (wiki) op Al-Arabiya dat een “comité van wijze mannen” het land tijdelijk moet gaan besturen.

Dodental protesten blijft oplopen
Het totale aantal mensen dat sinds gisteren bij de grootschalige protesten tegen Mubarak om het leven kwam is volgens Al-Jazeera inmiddels opgelopen tot ruim honderd. In havenstad Suez vielen de meeste slachtoffers (38), gevolgd door Egypte’s tweede stad Alexandrië (36) en hoofstad Kairo (25).