Egyptisch leger tegen betogers: respecteer avondklok vanwege plunderingen

Rond zeven uur vanavond waren nog duizenden mensen aanwezig op het Tahrir Plein in Kairo. Foto screenshot Al-Jazeera.

Het Egyptische leger waarschuwt de duizenden demonstranten die nog altijd in Kairo en andere steden demonstreren de avondklok te respecteren. Het ministerie van Defensie zegt dat dit noodzakelijk is om de aanhoudende plunderingen in de Egyptische steden te stoppen. Een woordvoerder zei dat het leger “zal optreden om de veiligheid te handhaven”.

‘Grote groepen aan het plunderen geslagen’
Rond half acht waren er op het Tahrir Plein in Kairo nog altijd massa’s mensen op de been. Elders in de stad wordt melding gemaakt van plunderingen in winkels, huizen en hotels. De Nederlandse Charlotte, die familie in Kairo heeft wonen, zegt op de site van de NOS dat “grote groepen arme mensen aan het plunderen zijn geslagen. Zij trappen deuren in, vragen om goud of geld. Heb je dat niet, dan worden mensen zonder pardon neergestoken.”

Door heel Kairo organiseren buurtbewoners zich - vaak jonge mannen - om hun huizen te beschermen tegen plunderingen. Daarnaast stuurt het leger meer troepen, meldt Al Jazeera. Inwoners kunnen het noodnummer 19614 bellen als ze bedreigd worden.

CNN bericht vanuit Kairo dat inwoners van de stad het vermoeden hebben dat het regime van Mubarak de politie bewust uit de getroffen wijken heeft teruggetrokken. Zo zou een chaotische situatie gecreëerd kunnen worden waarin de bevolking weer om een sterke leider vraagt, aldus correspondent Ben Wiedeman. Al-Jazeera heeft dezelfde signalen. Ooggetuigen vertelden de Arabische zender dat zij aan de veiligheidsdiensten gelieerde plunderaars hebben gezien die officiële overheidswapens dragen.

Egyptologische museum geplunderd
Aan het einde van de middag doken beelden op van de plundering van het Egyptologische museum in Kairo, die gisteren plaatsvond. Naar verluidt vormden burgers een menselijk schild om het museum te beschermen en nam het leger die taak later over. Toch konden zij beschadigingen aan de museumschatten niet voorkomen (fotoserie).

Volg het laatste nieuws vanuit Egypte op ons liveblog.