Duurzaam inkopen leidt aantoonbaar tot innovatie

Duurzaam inkopen overheid kost veel en levert niets op, aldus het onafhankelijke adviescollege administratieve lasten Actal (NRC Handelsblad, 8 januari). De werkelijkheid is een stuk positiever. Duurzaam inkopen leidt aantoonbaar tot innovatie, levert veel resultaat op tegen lage kosten en is succesvol. De innovatie ontstaat doordat de milieucriteria bedrijven stimuleren steeds duurzamer producten aan te bieden. De overheid hanteert namelijk twee niveaus bij die criteria: eisen en wensen. Bedrijven die ook aan de wensen voldoen, realiseren extra milieuwinst en hebben zo meer kans de aanbesteding te winnen. De wensen van vandaag kunnen de eisen van morgen worden. Zo wordt de innovatie van het Nederlandse bedrijfsleven gestimuleerd in een wereld waarin mondiaal de milieueisen steeds strenger worden. De criteria worden steeds na nauw overleg met het bedrijfsleven vastgesteld.

Deze aanpak is kosteneffectief omdat deze door alle overheden wordt gehanteerd. Deze uniformering betekent minder administratieve lasten en biedt het bedrijfsleven duidelijkheid. Volgens NRC Handelsblad noemt KPMG administratieve lasten van 300 tot 500 miljoen euro. KPMG wijst er echter alleen maar op dat soms hogere prijzen voor duurzame producten worden gerekend. Dat is bijvoorbeeld in de bouw het geval, maar die kosten worden terugverdiend door lagere energiekosten. Duurzaam inkopen bespaart ook geld. Duurzame producten gaan langer mee, zijn zuiniger in gebruik en bieden meer mogelijkheden tot hergebruik. Ze zijn goed voor mens, milieu en schatkist. Het is goed als overheid en bedrijfsleven samen verder gaan op dit pad.

S. Eilander

Chief Procurement Officer (inkoop) rijksoverheid