Die elektrische taxi reed begin deze eeuw al

Het is verheugend te lezen dat er opnieuw elektrische taxi’s in Utrecht rijden (NRC Handelsblad, 20 januari). Opnieuw, want dit is namelijk niet de eerste keer; Laurens Drogendijk en Stefan van Tongeren hebben dit al eerder gerealiseerd, in 2002, nota bene in precies dezelfde stad, onder dezelfde naam, met hetzelfde businessmodel maar met slechts een fractie van de huidige subsidie. Toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Netelenbos werd tijdens de opening als officieel eerste gast rondgereden. Het baanbrekende initiatief strandde echter snel op de actieradius van de taxi’s omdat de benodigde speciale snelladers niet werden geleverd. De heer Drogendijk is echter doorgegaan en heeft opnieuw een primeur met groen ondernemerschap geleverd met zijn ‘Band op Spanning’ stichting. Deze gaat verhoogd brandstofverbruik door te lage bandenspanning tegen door gerichte actie op de wagenparken van een aantal grote ondernemingen. Goed dus om te horen dat anderen de draad weer hebben opgepakt. Maar ook: ere wie ere toekomt wat betreft baanbrekend groen en tegelijk economisch haalbaar en origineel ondernemerschap in Nederland.

Dr.ir. Jurjen Kranenborg

Uppsala, Zweden