Cohen: Rutte bedondert Nederland

Cohen tijdens zijn toespraak voor het partijcongres in Groningen. Foto YouTube.

Het kabinet bedondert Nederland en voert een oneerlijk beleid. Dat was de boodschap van PvdA-leider Cohen vandaag in zijn toespraak tot het PvdA-congres in Groningen. Hij richtte zich rechtstreeks tot de premier en zei: “Mark, je kunt sommige mensen een tijdje bedonderen maar niet heel Nederland en niet voor eeuwig.”

Cohen stelde dat “orde op zaken stellen”, het mantra van het kabinet-Rutte, synoniem staat voor het doorvoeren van botte bezuinigingen. Hij stelde dat “investeren in de kracht van Nederland” voor het kabinet het beknibbelen op salarissen van onderwijzers en agenten betekent. Cohen hekelde het feit dat ouders meer moeten betalen voor de kinderopvang, omdat “het bonsufeest van de banken” doorgaat. Ook zei hij dat het openbaar vervoer en de natuur worden wegbezuinigd.

De PvdA-leider concludeerde in zijn speech dat Rutte het Nederlandse volk onrecht doet:

“Oneerlijk? Dat is recht volgens Rutte, maar het is onrecht. Onrecht in de gewone wereld van duizenden Nederlandse gezinnen. Tienduizenden mensen moeten nu bloeden voor de dromen van dit kabinet, deze club van oude jongens krentebrood die de peptalk op ons afschiet als het ballenkanon ballen op de tennisbaan. Aan het eind van de dag is het park verlaten en mogen de ballenjongens in de regen de rotzooi opruimen.”

Naast verwijten aan Rutte haalde Cohen ook hard uit naar PVV-leider Wilders. Hij zei dat die zich niet aan zijn verkiezingsbeloften van uitzenden extra verplegers en agenten hield. Verder verweet hij Wilders een gebrek aan fatsoen:

“De vrijheid van Wilders is het verbod te zijn wie je bent, tenzij het in zíjn wereldbeeld past. De vrijheid van Wilders is het verbod voor Sahar om in Nederland te leven. De vrijheid van Wilders is de verboden bus voor vrouwen met een hoofddoek.”

Op het congres werd Marleen Barth officieel gekozen als PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Zij noemde de PvdA in haar aanvaardingstoespraak “noodzakelijk voor een eerlijke wereld”.

Kijk hier de volledige toespraak van Cohen terug: