Bosma’s point of no return valt eigenlijk wel mee

In zijn column van 26 januari schildert Martin Bosma weer eens het schrikbeeld van een oprukkende islam. Vooral Groot-Brittannië loopt volgens hem groot gevaar. In tien jaar is daar het aantal moslims met 70 procent toegenomen en 40 procent van de daar geboren moslims wil de sharia invoeren. Laten we voor het gemak aannemen dat deze percentages kloppen. Dan is het wel verstandig deze cijfers in perspectief te zetten. In 2001 had Groot-Brittannië 59 miljoen inwoners. 7 op de 10 Britten beschouwden zich (volgens de nationale statistieken) blank en christelijk. Iets meer dan 1 miljoen inwoners, afkomstig uit Pakistan, Bangladesh en India, beschouwden zich moslim. In 2010 had Groot-Brittannië 62 miljoen inwoners. Bosma volgend, zouden er dus in 2010 1,7 miljoen Aziatische moslims moeten zijn. Welk point of no return is hier gepasseerd?

De Engelse taal bevat een heel fraai woord om iemand als Bosma mee aan te duiden: scaremonger.

Johan Bohlmeijer

Amsterdam