Bolhaar volgt Brouwer op als hoogste baas OM

Herman Bolhaar (55) wordt de nieuwe voorzitter van het college van procureurs- generaal, het hoogste orgaan van het Openbaar Ministerie. Bolhaar is nu nog hoofdofficier van justitie in Amsterdam.

Het kabinet maakte Bolhaars benoeming gisteren bekend. Hij volgt Harm Brouwer op, die in juni vertrekt. Brouwer gaf sinds 2005 leiding aan het OM.

De top van het OM had al enige jaren geleden besloten dat Bolhaar de beste kandidaat was om de hoogste functie binnen de organisatie op zich te nemen. Hij verruilde twee jaar geleden zijn baan als procureur-generaal (PG) voor die van hoofdofficier van justitie in Amsterdam. In dit grootste parket van het land moest hij nog wat handwerk doen om zo definitief te worden klaargestoomd voor het ambt dat hij over vijf maanden gaat bekleden. De voorwaarde was dat hij in de hoofdstad geen fouten zou maken en daar wist Bolhaar aan te voldoen.

Bolhaar, die rechten studeerde in Nijmegen, werkt al vrijwel zijn hele leven bij justitie. Hij begon dertig jaar geleden als rechterhand van de toenmalige hoofdofficier van justitie in Almelo Rolph Gonsalves. Hij ging mee met Gonsalves toen deze in 1986 PG werd in Den Bosch. Bolhaars leermeester werd de ijzeren PG genoemd omdat hij keihard de georganiseerde misdaad te lijf wilde gaan.

Bolhaar geldt als een gezagsgetrouwe magistraat met een laag publiek profiel. Als PG heeft hij vooral aandacht besteed aan de aanpak van mensenhandel. In Amsterdam kreeg hij onder meer te maken met een valse terreurmelding over een op handen zijnde aanslag bij de winkels Ikea en Mediamarkt. Zeven mensen werden aangehouden, maar bleken onschuldig. Recent leidde Bolhaar het onderzoek naar seksueel misbruik op crèches in Amsterdam.

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten verklaarde in 2009 in een interview met deze krant dat voor hem de komst van Bolhaar „een geschenk uit de hemel was” omdat hij veel minder lastig was voor de politiebaas dan diens voorganger Leo de Wit.